nieuws

Prijs voor vechters Griftpark

bouwbreed

utrecht – De omwonenden van het vorig jaar opgeleverde Utrechtse Griftpark hebben vrijdag voor hun “bewonderenswaardige halsstarrigheid, vele jaren lang” de jaarlijkse Gispen Archinorm Stadsverfraaiingsprijs gewonnen.

Deze prijs van 5000 gulden voor projecten in de stad Utrecht kent het kantoorinrichtingbedrijf nu voor de vijftiende maal toe.

Een eervolle vermelding ontving architect Robert van den Brink voor zijn eigen huis aan de werf van de Utrechtse Twijnstraat: “Fraai en veel praktische ruimte op een kleine bouwplek”, en gerealiseerd “met energie en volharding”. De jury stond onder voorzitterschap van de Utrechtse architect Aart Oosting.

De prijs voor het Griftpark aan de omwonenden valt toe aan hun organisatie, de Open Werkgroep Griftpark. Al sinds 1975 heeft deze club gevochten voor een wijkpark, maar de plannenmakerij werd in 1980 wreed verstoord door de vondst van een enorme bodemvervuiling, de erfenis van de gasfabriek die daar honderd jaar lang stond te lekken.

De sanering duurde vijftien jaar en kostte alles bij elkaar een kwart miljard. In de Utrechtse volksmond heet het dan ook wel “het duurste park ter wereld”.

Het Griftpark is een optelsom geworden van en een compromis tussen vele sociale eisen, gebruikswensen, technische beperkingen, en inzichten van parkontwerpers en kunstenaars. Niemand heeft helemaal zijn zin gekregen, maar menigeen wel voor een deel. Dat bepaalt nu het karakter van het gebied, en de mate van tevredenheid erover.

Op pagina 2: Participatiekunst verklaart succes nieuwe Griftpark.

Reageer op dit artikel