nieuws

Pelgrims blijven weg uit Italië in Jubeljaar

bouwbreed Premium

Nadat de eerste maanden van dit jaar bouw- en restauratiewerken in allerijl werden voltooid voor de verwachte miljoenen pelgrims in Rome, wijzen cijfers uit dat dit Jubileumjaar de geschiedenis ingaat als een flop.

Tijdens de Paasdagen zijn 321.000 bezoekers geteld bij het Vaticaanmuseum, wat een stijging betekent van ruim 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De berekeningen over het eerste kwartaal van 2000 wijzen in diezelfde richting. Dat betekent dat de vele gelovigen die speciaal voor het Heilige Jaar naar Italië zouden trekken, niet bestaan. De aanpak van infrastructuur, verbeteringen aan vliegvelden en spoorwegtracés en de restauratie van monumenten, dienen vooral het reguliere toerisme. Dat vertoont ook dit jaar wel degelijk een stijgende lijn. Vooral Toscane scoort hoog in de populariteit van buitenlandse bezoekers. Woordvoerders van toeristische organisaties kennen hooguit één voordeel van de uitblijvende invasie aan pelgrims: de gevreesde extra chaos op wegen en bij populaire attracties blijft uit. Nu een voorlopige balans in het land wordt opgemaakt, komt nog eens schrijnend naar voren hoeveel bouwwerken aangepakt zijn onder de vlag van het Jubileum, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Van verlichting langs de Arno in Florence tot de aanleg van een parkeergarage onder de kathedraal van Massa Marittima, een puur toeristische trekpleister aan de kust.

Voordelige onderkomens

De voordelige onderkomens die in allerijl opgeknapt zijn, inclusief gastenverblijven in kloosters, worden absoluut niet drukker bezet dan voorheen. Degenen die daadwerkelijk te voet naar Rome trekken, zijn bovendien niet allemaal onder de noemer pelgrims te scharen. Met de voorlopige conclusies doemen ook bouwschandalen op. Zoals bij het herstel van een grote villa in de buurt van Grosseto. Hier is acht miljoen gulden geïnvesteerd om het complex te transformeren tot een jeugdherberg annex conferentiecentrum. Dit in een gebied dat veel te ver van de doorgaande route ligt. Na het aanpakken van de buitengevel ligt de villa er weer even verlaten bij, zonder enige accommodatie. De aannemer is inmiddels failliet. De burgemeester van Rome en de speciale Jubileumwethouder wachten nog even met een definitief commentaar over investeringen en rendement. Hun hoop is gevestigd op de zomer, met onder meer religieus getinte jongerendagen. Dan worden wellicht de jeugdherbergen en andere tijdelijke voordelige onderkomens ineens bevolkt. Voor de profane gasten in Rome en Italië heeft de explosieve voorbereiding in de bouw tot nog toe louter voordelen: De hoofdstad is mooier dan ooit, de infrastructuur blijkt sterk verbeterd en bij alle informatiepunten wordt de toerist behandeld als ‘een heilige bezoeker’.

Reageer op dit artikel