nieuws

Ook vuurwerkfabriek in Italie ontploft

bouwbreed Premium

rome – De ongelukken met vuurwerkfabrieken vertonen een kettingreactie. Na de ramp in Enschede volgde Spanje. In de buurt van Valencia vond een serie explosies plaats met vijf doden en twintig gewonden, allen werkzaam in het bedrijf. Afgelopen donderdag is een vuurwerkfabriek in Frosinone ten zuidoosten van Rome de lucht in gevlogen.

De directeur en zijn zoon waren bezig een ‘feestpakket’ voor te bereiden, met steun van een kennis. Alledrie werden direct de lucht in geblazen. De kennis blijkt een expert op vuurwerkgebied, die vorig jaar juni zijn eigen bedrijf zag exploderen, met twee doden en vijf gewonden.

Volgens de burgemeester van het plaatsje is er sprake van een ‘bedrijfsongeval’, getuige het mengsel van kruit en kleurstof dat naast een van de lijken is aangetroffen. Zijn commentaar: “Het waren experts, maar juist die zekerheid kan verraderlijk zijn.”

In Frosinone had hetzelfde kunnen gebeuren als in Enschede. Al staan er minder woonhuizen, waarvan de dichtstbijzijnde op honderd meter afstand. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer is de eerste brandhaard niet overgeslagen naar de drie loodsen, vol explosieven en kant-en-klaar vuurwerk.

De opslag ligt vijftig meter van het hoofdgebouw. De werknemers die in de loodsen bezig waren, zijn met de schrik vrijgekomen. Dat geldt ook voor omwonenden, die direct met brandblussers kwamen aanhollen na de gigantische knallen. Een van de bewoners vertelt: “Dit moest vroeg of laat gebeuren, want een soortgelijke ramp heeft zich hier ook veertig jaar terug voorgedaan”.

Op pagina 2: Reacties uit buitenlandse media op de ramp in Enschede.

Reageer op dit artikel