nieuws

NVOB en VGBouw gaan samen Een bouwgeluid dichterbij

bouwbreed Premium

baarn – Het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) en de Vereniging Grootbedrijf Bouwnijverheid (VG Bouw) gaan op in een federatie.

De algemene ledenvergaderingen van beide ondernemersorganisaties hebben het groene licht gegeven voor de nauwe samenwerking. De gezamenlijke besturen hadden het besluit eind vorig jaar al genomen.

Er komt een apart federatiebestuur, waarin NVOB en VGBouw elk met drie bestuurders vertegenwoordigd zijn. De secretariaten van beide organisaties worden vanaf 1 oktober onder een centraal dak gehuisvest, voorlopig in Baarn. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na die datum een centraal pand te betrekken ergens in de as Utrecht-Den Haag.

Via een bouwgeluid willen de twee organisaties een krachtiger pleidooi bij overheid en politiek houden voor de belangen van de sector burgerlijke en utiliteitsbouw.

Beide organisaties verwachten “door het beste van twee werelden te combineren” belangrijke synergie-effecten te bereiken. De kwaliteit van de dienstverlening aan lidbedrijven kan aanzienlijk verbeteren en voorts is een aanzienlijke kostenbesparing mogelijk. In cao-onderhandelingen en gesprekken met de overheid zou bovendien met een werkgeversdelegatie kunnen worden volstaan.

Logisch vervolg

VGBouw-voorzitter HGolleman zei maanden geleden al dat op den duur een grote bouwkoepel zal ontstaan, die ook gevolgen zal hebben voor de AVBB. De vorming van de federatie in de gww-sector tussen NVWB en VAGWW was een eerste stap. De nauwe samenwerking tussen NVOB en VGBouw is een logisch vervolg daarop.

Volgens VGBouw-woordvoerder P. Vonk is het besluit van donderdag zorgvuldig voorbereid.

Het NVOB behartigt de belangen van ruim vierduizend uitvoerende bouwbedrijven, van klein tot groot. VGBouw is de vereniging van de grootste bouwondernemingen in Nederland. De aangesloten bedrijven van de twee organisaties zijn goed voor een gezamenlijke jaarlijkse omzet van circa 40 miljard gulden.

Reageer op dit artikel