nieuws

Ministers van Financien bezorgd over koers euro

bouwbreed Premium

brussel – De Europese ministers van Financien hebben gisteren voor het eerst openlijk hun zorgen geuit over de koers van de euro.

Het is echter nog niet zover dat de gezamenlijke ministers al concrete stappen willen aankondigen die kunnen leiden tot een hogere koers. “Wij delen een gezamenlijke bezorgdheid over het huidige niveau van de euro, die de sterke economische basis van de eurolanden niet weerspiegelt”, zo zei de Portugese minister van Financien en tevens voorzitter van het EU-overleg over de euro, Pinamoura. Positief Deze benadrukte verder dat de ministers van de elf eurolanden de groei in de eurozone als positief blijven beschouwen. Deze groei zal ook niet leiden tot een hogere inflatie, aldus de verklaring van Pinamoura. De Europese bewindslieden zijn er verder van overtuigd dat meer afstemming tussen de lidstaten van de Europese unie op fiscaal gebied noodzakelijk zijn. Voorts blijven wijzen zij op het belang van voortgaande structurele hervormingen van de economie in de verschillende landen. Over die hervormingen werden in maart in Lissabon op een speciale top van EU-regeringsleiders al afspraken gemaakt. Pinamoura wilde niet uitvoerig ingaan op vragen over een eventuele interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) om euro’s op te kopen. “Dit instrument bestaat en kan aangewend worden”, was zijn enige commentaar. Interpreteren Minister Zalm van Financien sloot zich hierbij aan. De verklaring van Zalms Portugese collega is door de financiele markten te interpreteren als zou een interventie niet uit te sluiten zijn. Zalm wilde hierop niet inhoudelijk ingaan. Hij zegt dat de bewindslieden nu voor het eerst publiekelijk hun zorg hebben uitgesproken, “omdat de onderwaardering van de munt wel wat erg groot begint te worden. De eerste keer dat we over de koers van de euro spraken, bedroeg deze nog 1,07 dollar. Nu praten we over 90 dollarcent.” Herstel Net als de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Duisenberg vreest hij dat dit kan leiden tot aanwakkering van de inflatie. Door de lage eurokoers zijn de importprijzen behoorlijk gestegen. Overigens lijkt de vrije val van de euro inmiddels aan zijn einde. Gedurende de dag vertoonde de koers een licht herstel.

Reageer op dit artikel