nieuws

Malpensa zwaar onder vuur, Grontmij bouwt rustig door

bouwbreed

De anti-Malpensa-acties nemen een grote vlucht. Het vliegveld ten Noordwesten van Milaan geldt op dit moment als een angel in het Europese luchtverkeer. Bij de protesten van de bevolking voegen zich ook de internationale vliegmaatschappijen. Barricades belemmeren al wekenlang de vertrektijden, versterkt door stakingen van personeel.

Een wonderbaarlijk moment voor de Nederlandse Grontmij en Schiphol Estate BV om juist deze maand een miljoenencontract af te sluiten voor investeringen in de buurt van dit vliegveld. Vorige week zondag trok een stoet van ruim vijftig burgemeesters uit de provincie Lombardije naar Malpensa. In hun kielzog duizenden omwonenden, die de ingang blokkeerden. De burgervaarders van de aangrenzende regio Piemonte bereiden voor komende zondag een soortgelijke daad van verzet voor. Als stok om te slaan dienen de milieuwetten die op Brussels niveau zwaar gecontroleerd worden. Provincie en gemeenten willen uitbreiding van Malpensa en daarmee nog grotere geluidsoverlast voorkomen. Via een advocatenkantoor zijn de eisen gerechtelijk uitgevaardigd, ondersteund door protestmarsen. Vanwege alle onzekerheden vinden er tevens geregeld stakingen van grondpersoneel plaats. Tegelijkertijd groeit de woede bij internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa. Een deel van hen is overgeplaatst naar Malpensa, maar kan vanwege alle limieten en trainerende activiteiten nauwelijks normaal functioneren. Een ander deel zit nog altijd gebonden aan het vorige Milanese vliegveld Linate, ondanks alle beloften dat er inmiddels ruimte zou zijn op de nieuwe luchthaven. Twaalf maatschappijen hebben een officiële klacht ingediend vanwege de belemmeringen en de slechte concurrentiepositie. De KLM, die gezien de aanhoudende roerige situatie het samenwerkingsverband met Alitalia heeft opgezegd, eist terugvordering van de investeringen. Financiële eisen van andere firma’s zullen volgen.

Insinuaties

De minister van transport, Pierluigi Bersani, spreekt er schande van dat alle partijen bij elkaar lobbyen om de zaak onder druk te zetten. De woordvoerder van de twaalf Europese vluchtmaatschappijen ontkent dit: “Wij vrezen net als de bevolking dat er gemanipuleerd wordt met milieuwetten. Onze acties zijn helder, maar ze worden nu al weer met insinuaties overgoten.” Vanuit de bevolking luidt het commentaar zeer eenvoudig: “Wij hebben geen enkel extra pressiemiddel nodig. De vijfhonderd vliegtuigen die dagelijks over onze daken scheren, spreken boekdelen.”

Reageer op dit artikel