nieuws

Industrie haalt eerste kwartaal hoge omzet

bouwbreed

voorburg – De industrie heeft in het eerste kwartaal 15 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ongeveer tweederde van de omzetgroei kwam voor rekening van de aardolie- en chemische industrie. Hier waren de afzetprijzen, als gevolg van de gestegen aardolieprijzen, veel hoger dan in het eerste kwartaal van 1999, zo blijkt uit cijfers van het CBS maandag.

Alle branches profiteerden van hogere afzetprijzen. Daarnaast had het eerste kwartaal van 2000 twee extra werkdagen, wat goed was voor 4 procent meer omzet. De binnenlandse markt zag de omzet met 13 procent minder sterk toenemen dan de omzet op de buitenlandse markt: hier was de stijging 17 procent.

De bouw- en houtmaterialenhandel presteerde iets onder het gemiddelde. Deze sector zag de omzet met 11 procent stijgen, waarvan 12 procent binnenlands en 4 procent in het buitenland. Deze stijgingen zijn vooral in de eerste twee maanden gerealiseerd. In maart lagen de percentages lager met respectievelijk 9 en 3.

Reageer op dit artikel