nieuws

Hochtief claimt rol als voordeur tot Internet Handel tussen ondernemingen belangrijkst

bouwbreed Premium

essen – Hochtief heeft vergevorderde plannen om elektronisch de spin in het web te worden van het internationale bouwbedrijfsleven. Het concern uit Essen bereidt de introductie voor van een op de Internettechnologie gebaseerd model dat zowel de inkoop als de samenwerking vergaand moet vereenvoudigen.

Voor de ontwikkeling van het systeem trekt Hochtief in de eerste fase tot 65 miljoen gulden uit. Ballast Nedam wordt een belangrijke rol toegedacht.

“Onze volgende grote opgave is het thema e-business”, zegt directeur Hans-Peter Keitel van Hochtief. “Met het toenemend professionele gebruik van het Internet concentreert zich het zwaartepunt van de nieuwe producten op de handel tussen ondernemingen onderling. In deze sector wordt een onstuimige groei verwacht en daar wil Hochtief van profiteren”.

Ideaal

Volgens Keitel zijn de omstandigheden om voor de bouwbranche een Internetportaal op te zetten, niet minder dan ideaal.

“Aan de ene kant ontstaan mogelijkheden om de kosten te drukken bij standaardmaterialen of prestaties van onderaannemers. Bovendien kunnen de proceskosten van de inkoop door efficiente communicatie verder omlaag worden gebracht. Voor alles echter zorgt de inkoop via het web voor meer transparantie ten gunste van alle deelnemers aan het bouwproces”, stelt directeur Keitel.

Hochtief voert momenteel afrondende gesprekken over het opzetten van het netwerk en wil vervolgens snel van start. Volgens directeur Keitel heeft zijn bedrijf ten opzichte van alle concurrenten een groot voordeel op het terrein van de klassieke bouwsoftware.

Ook de internationale werkwijze en de aanwezigheid van het concern vergemakkelijken het opzetten van een stevig portaal als de toegang bij uitstek tot Internet voor de bouwers. “Dankzij onze dochter Turner in Amerika plus Leighton in Australie en het Verre Oosten, is Hochtief internationaal sterk verankerd. Daar komt nog eens bij dat ook Ballast Nedam in heel de wereld goed vertegenwoordigd is”, aldus Keitel.

Software

Hochtief wil niet alleen de voordeur tot het Internet worden, maar spant zich ook in om marktleider te worden van een nieuwe generatie samenwerkingssoftware.

“Het opzetten van het Internetportaal is nog relatief eenvoudig. Maar de ontwikkeling van collaboratiesoftware is nog een hele stap verder”, meent Keitel. “Bouwheer, architect, planoloog, onderaannemer en Hochtief kunnen dan bijvoorbeeld sneller hun plannen uitwisselen en veranderingen doorvoeren. Samen met onze Hochtief Software GmbH zullen we met geselecteerde aanbieders van collaboratiesoftware praten over een vorm van samenwerking. De elektronische business is voor ons een heet thema.”

Reageer op dit artikel