nieuws

Hannover werkt met man en macht aan voltooien Expo

bouwbreed

De Expo 2000 in Hannover wordt 1 juni geopend. Tot die tijd moet er nog heel wat gebeuren, niet alleen aan het Nederlandse paviljoen, maar aan de hele wereldtentoonstelling bij de Hannover Messe.

Straten liggen nog open, kranen rijden af en aan, en met man en macht wordt gewerkt om het geheel op tijd klaar te hebben. Voor de argeloze bezoeker lijkt het een onmogelijke opgave, maar de direct betrokkenen zijn optimistisch. “Het zal wel in de nacht van 31 mei worden, maar het lukt wel.” Het thema van de wereldtentoonstelling is ‘Mens, Natuur en Techniek’. Doelstelling is de bezoekers duidelijk te maken dat er grenzen zijn aan de technologische vooruitgang en dat zorgvuldig moet worden omgegaan met natuurlijke hulpbronnen en het milieu. De Nederlandse bijdrage heeft als motto ‘Holland schept ruimte’. Dit thema is door architectenbureau MVRDV uitgewerkt in een ‘gebouw’ met gestapelde landschappen. Door dit stapelen is 8000 vierkante meter van de expositiekavel onbebouwd, en “weer teruggegeven aan de natuur”. Nederland was het eerste land dat zich aanmeldde bij de organisatie, en ook het eerste land dat met de bouw van het paviljoen begon. Gezien de haast ideale locatie naast het station van de kabelbaan die verschillende delen van het expositieterrein verbindt, en naast het Duitse paviljoen, lijkt een enorme toeloop van bezoekers gegarandeerd. Vóór die bezoekers kunnen worden ontvangen, moet er nog heel wat werk worden verzet. Op het hele terrein wordt dan ook nog koortsachtig gewerkt om alle paviljoens, kiosken, restaurants en stations op tijd gereed te krijgen.

Op pagina 9: ‘Constructieve droom komt uit’.

Reageer op dit artikel