nieuws

Grondprijs cruciaal

bouwbreed

“Dit systeem van Mitros om koopwoningen binnen bereik te brengen van de onderkant van de koopmarkt, is wel het mooiste dat ik ken. Maar het zal geen grote vlucht kunnen nemen, omdat je daarvoor geen financiering rond krijgt.” Zo reageert Jan Brecheisen, toonaangevend woningmakelaar in de regio Utrecht, op ‘de truc’ van woningcorporatie Mitros.

Brecheisen: “Dit is op het scherp van de snede georganiseerd. Ik vermoed dat deze woningen tegen lage rente zijn gefinancierd, en bovendien is de gemeente Utrecht bereid geweest de erfpacht af te laten kopen tegen een laag bedrag, zoals dat ook geldt voor huurwoningen en sociale woningbouw. Dat is natuurlijk heel mooi”, vervolgt hij, “maar die condities kun je lang niet altijd en lang niet overal krijgen. Het Mitros-systeem staat of valt met de grondprijs, lijkt me. Mitros zelf moet kostendekkend werken, daar zit het voordeel niet.”

De reden waarom hij dit “het mooiste systeem” vindt, is gelegen in het feit dat bijvoorbeeld anti-speculatiebedingen “niet eerlijk zijn. Hier zijn de risico’s en de kansen wel naar behoren verdeeld”.

Toch blijft volgens Brecheisen complete eigendom, met volle eigen rechten en plichten, voor woningeigenaren het beste en het meest gewild. “Je moet dit dus zien als gerichte poging voor een speciale groep, als overgang.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels