nieuws

Glazen kap regelt temperatuur Aeriom Verwarmingsketel overbodig in bedrijfsverzamelgebouw Leeuwarden

bouwbreed

LEEUWARDEN – Deze zomer nog begint in Leeuwarden de bouw van het Aeriom. Het futuristisch ogende centrum voor informatie- en communicatietechnologie (ict), dat aan de A31 verrijst, is een initiatief van aannemingsmaatschappij Westerbaan, de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland.

Architect Gunnar Daan ontwierp een conventioneel gebouw, dat is omhuld door een glazen constructie in de vorm van een soort langgerekte piramide. De constructie heeft een belangrijke energiebesparende functie, omdat het grote glazen oppervlak zorgt voor verwarming van de afgesloten ruimte.

De glazen overkapping is voorzien van een warmtepomp, met een koelvermogen van 800 kilowatt, en verticale bodemwarmtewisselaars, die de zomerse warmte in de bodem opslaan. ’s Winters heerst onder de glazen kap een aangenaam klimaat.

Behalve voor verwarming zorgt de warmtepomp ook voor elektriciteit. De warmtepomp is gekoppeld aan de transformator, waaraan ook een zogeheten ‘switch’ en een ‘no break-installatie’ gekoppeld zijn. “De combinatie zorgt ervoor dat geen spanningsverlies optreedt”, legt Bakker uit. Dit is een belangrijke voorwaarde in de ict-wereld, die afhankelijk is van snelle datacommunicatie.

Volgens installatieadviseur A. Bakker van High Level Raadgevend Bureau treedt zodoende geen verlies van gegevens op als de spanning eventjes wegvalt. “Dat wordt direct opgevangen door de ‘no break-installatie’, terwijl de switch installatie in enkele seconden van de ene bron naar de andere overschakelt.

Volgens de installatieadviseur is de combinatie van deze technieken uniek. Het maakt een verwarmingsketel overbodig. De combinatie van de glazen facade, warmteopslag in de aquifer (watervoerende laag) en de warmtekrachtkoppeling voorziet volledig in de energiebehoefte en levert bovendien een energiebesparing op van 85 procent. Daarnaast voorkomt de installatie ook elektrische storingen.

Het ict-gebouw is binnen ook van glasvezelkabel voorzien. “Vrij uniek”, stelt Bakker, die alleen weet heeft van enkele militaire gebouwen die ook over een glasvezelinfrastructuur in het gebouw beschikken.

De financiering van het gebouw, dat 25 miljoen gulden kost, is rond. Momenteel wordt gewerkt aan semi-permanente huisvesting voor ondernemers in de ictbranche die op korte termijn huisvesting zoeken.

Computergestuurd

Het totale complex wordt computergestuurd, niet alleen met betrekking tot de beveiliging, maar ook de klimaatbeheersing. De gegevens zijn op afstand uitleesbaar. Tevens wordt per kantoor de binnenkomende lucht gekoeld.

Deze zomer begint de bouw van het ict- center, dat een verhuurbaar oppervlak krijgt van rond de 10.000 vierkante meter. Behalve kantoren en showrooms komen er ook een restaurant en een congreszaal. De ‘piramide’ aan de A31, 170 meter lang, 45 meter breed en 35 meter hoog, wordt in het najaar van 2001 opgeleverd.

De glazen constructie moet zomer en winter zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

Combinatie technieken levert besparing op van 85 procent

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels