nieuws

Generator haalt energie uit briesje

bouwbreed Premium

keulen – Een constante frequentie en een lagere aanloopweerstand. Dat zijn de voordelen die fabrikant Rentec uit Keulen aan zijn generator toeschrijft. Toegepast in een windturbine levert de installatie al bij windsnelheden van 1 tot 2 meter per seconde energie. Het bedrijf zoekt momenteel zakelijke deelnemers die het systeem in de praktijk willen beproeven.

Evenals de gebruikelijke generatoren bestaat het ‘systeem Rentec’ uit een magnetische rotor en een stator. Nieuw is dat de stator langs de rotoras schuift. In windstille perioden steekt de rotor volledig uit de stator. Naarmate de windsnelheid toeneemt schuift een elektromotor beide onderdelen verder in elkaar. Op die manier blijft de frequentie van de opgewekte elektriciteit constant en vergt in beginsel geen conversie voordat het in het net komt. Zo blijven de verliezen beperkt. De generator hoeft tevens maar een kleine aanloopweerstand te overwinnen. In de vrijlooptoestand krijgt de rotor alleen te maken met lagerweerstand in de eigen as. Onder die omstandigheden begint de rotor al te draaien bij een windsnelheid van 1 tot 2 meter per seconde.

Reageer op dit artikel