nieuws

Geld herbestemming Rijkswerf komt vrij

bouwbreed

den haag – Het kabinet trekt tenminste 76 miljoen gulden uit voor een nieuwe bestemming voor de oude Rijkswerf Den Helder. Het is de bedoeling op het 30 hectare tellende terrein van de 175 jaar oude Rijkswerf in het centrum van Den Helder een toeristisch themapark in maritiem-nautische sfeer te maken. Daarvoor is in totaal een investering van 166 miljoen gulden nodig. De rijksoverheid zou daaraan 86 miljoen moeten bijdragen. Volgens staatssecretaris Ybema van Economische Zaken is niet uitgesloten dat het kabinet vanaf 2001 ook nog met de resterende tien miljoen over de brug kan komen.

Naast de overheid draagt het bedrijf Libema Vrijetijdsparken met ruim 50 miljoen bij aan de investeringskosten van het themapark. Libema, dat onder meer eigenaar is van Autotron in Rosmalen en de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, staat bovendien garant voor de eerste tien jaar van de exploitatie van het nieuwe themapark. De gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland zorgen voor de rest van de investeringen.

Het kabinet doet de investering uit sociaal-economisch oogpunt. Volgens minister Zalm van Financien kan het project een hele aardige investering zijn in het historische en toeristische karakter van de regio.

Reageer op dit artikel