nieuws

Franse Manitou in zee met Japanse werkplatforms

bouwbreed

De Franse fabrikant van onder meer wielladers en verreikers Manitou heeft na de samenwerkingsovereenkomst met het Amerikaanse M.E.C. nu zo’n zelfde overeenkomst gesloten met Aichi. Dit Japanse bedrijf maakt werkplatforms.

In februari sloot Manitou de overeenkomst met Mayville Engineering Company (M.E.C.) en dat was al een forse stap voor de Fransen. Daardoor kon de Manitou Groep ineens beschikken over verticale en knikplatforms. Deze worden in Europa onder de eigen naam en in de eigen felrode kleur op de markt gebracht. De volgende stap is onlangs gezet: eenzelfde overeenkomst met Aichi voor zelfrijdende en ‘aanhaak-‘ werkplatforms. De Japanse markt gaat nu open voor Manitou-machines en de Fransen krijgen de beschikking over telescopische platforms op wielen en rupsen.

Programma

In Europa – voornamelijk Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen en Denemarken – gaat Manitou de platforms van Aichi distribueren onder eigen naam en in de eigen kleur. En Aichi wordt in Japan de enige distributeur van Manitou-producten. Nu gaat het nog om een gamma van vijf telescopische platforms van Aichi met werkhoogten van 14 tot 23 meter. Begin volgend jaar al moet het programma zijn uitgebreid met tien nieuwe modellen met werkhoogten tot 37 meter. Uiteindelijk zal de overeenkomst er op de lange duur toe leiden dat beide bedrijven onder licentie lokaal elkaars producten kunnen gaan bouwen. Aichi is in 1962 opgericht en beschikt momenteel over drie fabrieken, in plaatsen Agora, Isesaki en Niihura. Er werken ruim duizend mensen die in totaal zo’n elfduizend machines hebben gebouwd. De omzet van het bedrijf was in 1999 ruim 750 miljoen gulden. Aichi heeft in Japan een marktaandeel in werkplatforms van meer dan de helft.

Omzet

Het gaat Manitou ook niet slecht: de omzet bedroeg in 1999 614 miljoen euro, ruim 1,3 miljard gulden. Dat was ruim 18 procent meer dan het jaar ervoor. Manitou besloot toen tot een investeringsplan voor de periode 2000-2002 van meer dan 40 miljoen euro, zo’n 90 miljoen gulden. De omzet bleef stijgen: in het eerste kwartaal van 2000 ging 178,7 miljoen euro over de toonbank, ruim 38 procent meer dan de vergelijkbare periode vorig jaar.

Ruw-terreinplatform

De eerste machine die door Aichi is geproduceerd in de rode Manitou- kleur en met de Franse merknaam, is de Maniaccess 140CT. Dit zelfrijdend rupsplatform is bij uitstek geschikt voor ruw terrein. De machine kan hellingen tot maar liefst 45 procent nemen en de maximale druk is 0,66 kg per vierkante centimeter. De 140CT kan 250 kilogram of twee personen omhoog brengen tot een maximum werkhoogte van 14 meter. De machine weegt 7650 kilogram, meet 6,33 bij 2,15 meter en is 2,20 meter hoog. De bak is 1883 bij 750 bij 1100 millimeter en de machine kan zich met een maximum snelheid van 1,5 kilometer per uur voortbewegen. De aandrijving gebeurt door een Isuzu-motor van 55 pk. Manitou breidt het programma uit met Japanse werkplatforms.

Reageer op dit artikel