nieuws

Enschede wil contract openbreken Wethouder wil extra bijdrage uit ISV-gelden

bouwbreed Premium

enschede – Het zwaar gedupeerde Enschede wil het vorig jaar met de overheid gesloten contract over de ISV-gelden zo snel mogelijk openbreken. Door de vuurwerkramp van 13 mei heeft de stad voor de stedelijke vernieuwing veel meer geld nodig dan de door het Rijk toegezegde 29,7 miljoen.

“We rekenen erop dat we van alle ministeries medewerking krijgen, want dat is een noodzaak.”

Dat zegt D. Buursink, volkshuisvestingswethouder van de gemeente Enschede in een interview met Cobouw. Als projectwethouder stedelijke vernieuwing is hij nauw betrokken bij de wederopbouw van de door de explosie weggevaagde wijk. Vooral de wens van de corporaties de sociale woningbouw op dezelfde plek te laten terugkeren, zal volgens hem een extra bijdrage uit de ISV-gelden billijken.

“Het is duidelijk dat daar flink in zal moeten worden geinvesteerd. Dat kunnen de corporaties en gemeente niet alleen, daarvoor hebben we financiele hulp nodig.”

Vorig jaar zijn door minister Van Boxtel van grote stedenbeleid de gelden voor Integrale Stedelijke Vernieuwing verdeeld. Voor de aanpak van Enschede-Noord, waar de getroffen wijk Mekkelholt onderdeel van is, incasseert de gemeente 29,7 miljoen gulden. Nog vandaag of anders morgen hoopt Buursink hierover contact te hebben met de minister.

Grolsch

Buursink voorziet bij de herbouwen nog een flink probleem met de aanwezigheid van de Grolsch-fabriek. De huizen naast de fabriek zijn verwoest. “Terugbouwen op die plek, geeft onherroepelijk problemen met de vigerende milieuvergunningen. Grolsch gaat weliswaar naar Boekelo verhuizen, maar pas in 2005. Tot die tijd dus kunnen we misschien niets ondernemen.” Het college wil dan ook snel met Grolsch om de tafel. Buursink: “Misschien behoort een snellere verhuizing tot de mogelijkheden.”

Ook over de inpassing van de Vinex-locatie Groot Roombeek in de nieuwe situatie is nog weinig duidelijk. “Wellicht moet Riek Bakker opnieuw naar de tekentafel.” Groot Rombeek komt voor een deel op de bedrijventerreinen in de wijk. Over de uitplaatsing van ondernemingen was Buursink met de bedrijven al in overleg. Ook met S.E. Fireworks. “De woensdag voor de ramp hebben we nog contact gehad, maar het bedrijf wilde veel geld hebben.”

In dit kader benadrukt wethouder Buursink dat het initiatief voor uitplaatsing van het depot bij de gemeente ligt. “En niet bij het bedrijf, zoals de advocaat vorige week voor de televisie betoogde. Ongelofelijk vond ik dat.”

Op pagina 3: ‘Het wordt nooit meer zoals vroeger’.

Reageer op dit artikel