nieuws

Energiebedrijf Essent overweegt beursgang

bouwbreed

Het grootste energieconcern van Nederland, Essent, wil na privatisering niet in handen vallen van een buitenlandse gigant. Het stroombedrijf overweegt een beursgang.

Door grote en kleine overnames in het buitenland denkt Essent de benodigde schaalgrootte te vergaren om het straks zelfstandig te redden in een volledig vrijgemaakte Europese energiemarkt. De plannen van Essent komen uit de koker van de publieke aandeelhouders. De provincies Noord-Brabant, Limburg, Groningen en Overijssel willen op termijn af van hun belang in het energiebedrijf. Enerzijds omdat zij als overheden geen commerciële risico’s willen lopen nu hun ex-nutsbedrijf langzamerhand een commercieel concern is geworden. Anderzijds omdat zij vinden dat hun controlerende taak overbodig is geworden. “De nationale overheid waakt over de geliberaliseerde stroomsector en onder druk van concurrentie kijk je als stroomleverancier wel uit om te hoge tarieven te rekenen of een belabberde service te bieden”, verwoordt een woordvoerder van Essent hun overweging. Binnenkort houdt het stroombedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin alle opties de revue zullen passeren. De woordvoerder wil nog niet op de keuze voor een bepaalde vorm van privatisering vooruitlopen.

Reageer op dit artikel