nieuws

Elizabeth opent onvoltooide voetgangersbrug over Theems

bouwbreed

londen – De Britse koningin Elizabeth heeft in Londen de Millennium Bridge geopend, de eerste nieuwe brug over de Theems sinds ruim een eeuw. Maar de vorstin en haar gevolg kwamen nooit aan de overkant, omdat de brug pas voor de helft is voltooid.

Niettemin speelden fanfares op beide oevers, maar stonden de vertegenwoordigers van het ingenieursbureau Ove Arup and Partners er niet echt op hun gemak bij.

De voetgangersverbinding tussen St. Paul’s kathedraal op de noordelijke oever van de rivier en het regeneratiegebied Southwark, aan de zuidkant, had eigenlijk deze week moeten worden geopend, samen met de nieuwe Modern Tate voor moderne kunsten. Maar dat bleek onhaalbaar vanwege bijkomende ‘riverscape’ problemen, die de kosten van de constructie en passant met bijna acht miljoen gulden verhoogden tot een kleine zeventig miljoen gulden. De ranke, stalen brug met stalen relingen is ontworpen door de Britse architect Sir Norman Foster, in samenwerking met ingenieur Chris Wise en de Britse beeldhouwer Sir Anthony Caro. In Londen is met enige zorg gekeken naar de wiebelende en direct na opening alweer gesloten Pont Solferino; een vergelijkbare, houten voetgangersbrug over de Seine.

Gestamp

Volgens ontwerper Chris Wise had de veel kortere Parijse tegenhanger te lijden onder het voetengestamp van de eerste passanten. Dit probleem zou op de lange overspanning van de Millennium Brug (320 meter en vier meter breed) niet spelen. Architect Foster beloofde dat de brug ’s nachts spectaculair verlicht zal zijn en zo weer een nieuwe attractie van Londen zal worden. Op 10 juni gaat de Millennium Bridge open voor het publiek. Naar verwachting zullen jaarlijks ruim vier miljoen mensen overheen gaan.

Reageer op dit artikel