nieuws

Eindeloze speurtocht naar nieuwe locatie voor stadion

bouwbreed Premium

Het vinden van een nieuwe locatie in Deventer voor het stadion van voetbalclub Go Ahead Eagles blijkt na zes jaar een schier onmogelijke taak.

Het huidige stadion ligt midden in een woonwijk, op loopafstand van het ziekenhuis, en is sterk verouderd. Renovatieplannen vielen niet in goede aarde bij de gemeenteraad, noch bij de club. Het alternatief, nieuwbouw net buiten de stedelijke agglomeratie bij een natuurgebied, stuitte echter op sterk en succesvol verzet van de bewoners in die buurt. De voetbalclub wilde er niet meer van horen. Een nieuw alternatief diende zich aan: aan de rand van Deventer bij de A1. Met Mc Donald’s en een hotel ‘om de hoek’, echter evenals de chemieconcerns Akzo Nobel en Mallinckrodt Baker. En deze keer kwam het verzet uit dié hoek. De chemie was doodsbenauwd voor repercussies als er bij de industrie ‘iets zou gebeuren’, tijdens een wedstrijd met een vol stadion bijvoorbeeld. Het haalbaarheidsonderzoek naar de locatie duurt al vele maanden. Dat sinds de ramp in Enschede bekend is dat een explosie in een klein hoekje zit, maakt een voetbalstadion op deze locatie vrijwel illusoir.

Bedrijventerrein

Ook de laatste strohalm, de locatie Epse-Noord, sneuvelde. Epse- Noord, gelegen net ten zuiden van de A1 en onlangs door Deventer verworven van de gemeente Gorssel, is bedoeld als bedrijventerrein. De toenmalige wethouder J. Bugter zag niets in het plan, gezien de financiële gevolgen voor hetzij de club, hetzij de gemeente. Inmiddels heeft de aannemerscombinatie Obdeijn-Van Wijnen-Bemog het oorspronkelijke renovatieplan weer uit de kast gehaald en op eigen initiatief een nieuwe schets gemaakt. Het lijkt erop dat het speuren naar een oplossing opnieuw gaat beginnen. Wellicht de hoogste tijd voor een stedenbouwkundige die ook verstand heeft van ruimtelijke ordening en landschapsinrichting, om de rug te strekken en een oplossing aan te reiken.

Reageer op dit artikel