nieuws

Eigen bedrijf ideale oplossing voor timmervrouwen

bouwbreed

amsterdam – Ze passen ervoor om bij een aannemer te werken. Doelbewust kozen de timmervrouwen Marjo Verberne en Liesbeth Bresser voor een eigen bedrijf. Ze hebben er nooit spijt van gehad. Vrijheid is het sleutelwoord. Ze delen hun eigen werktijden in en bepalen zelf welke klussen ze aannemen. Bovendien: van overlopende mannelijke ego’s hebben ze geen last.

“Het was verschrikkelijk moeilijk om op gelijke voet te komen met mannelijke collega’s”, herinnert Liesbeth Bresser zich de zes jaar die ze voor verschillende aannemers werkte. “Ik voelde me doorlopend een soort leerling.”

Marjo Verberne: “Mannen vinden een vrouw in een ‘mannenberoep’ vaak zielig. Ze voelen zich verplicht om je te helpen. Onzin. Nergens voor nodig. Ik heb nog nooit een situatie meegemaakt waarvan ik dacht: hier heb ik eigenlijk een man voor nodig.”

Werkvloer

Het aantal vrouwen dat in de bouw werkt neemt toe, blijkt uit cijfers die het Servicepunt Vrouwen in de Bouw onlangs bekend maakte. Wat opvalt is dat het vooral gaat om vrouwen in leidinggevende of administratieve functies. Op de werkvloer is het aantal vrouwen nog steeds nihil, ondanks herhaalde pogingen hen te interesseren voor de sector. Vrouwen die toch in de bouw terechtkomen, vertrekken doorgaans al weer snel.

Marjo Verberne en Liesbeth Bresser zijn uitzonderingen. Ze werken al jaren in de bouw en zijn niet van plan er de brui aan te geven.

Ze begonnen voor zichzelf via de Stichting Vakvrouw. Deze organisatie opende in 1982 een houtbewerkingswerkplaats met machines en kantoorfaciliteiten voor vrouwen die een eigen bedrijf willen oprichten. In de loop der jaren hebben dertien vrouwen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, van timmervrouwen tot meubelmaaksters.

Onderscheid

“Dit was voor mij een goede omgeving om het vak te leren”, zegt Verberne. “Als ik iets niet wist, kon ik de tijd nemen om het uit te zoeken of ik kon het vragen aan meer ervaren collega’s. Zonder dat ze een neerbuigende houding aannamen omdat ik een vrouw ben.”

Bresser: “De laatste man waarmee ik samenwerkte was best geschikt. Toch bleef er een onderscheid: hij nam altijd de leiding, ook al had ik net zoveel ervaring. Ik kreeg er genoeg van en daarom besloot ik mijn eigen baas te worden. Het bevalt me prima.”

Het werk als zelfstandige biedt overigens ook andere voordelen. Het bouwbedrijf is niet flexibel en kent nauwelijks mogelijkheden om in deeltijd te werken. Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kan daarentegen zijn eigen werktijden bepalen. Volgens Verberne is dat voor mannen net zo goed aantrekkelijk als voor vrouwen. “Ik hoor altijd dat vrouwen die op de bouwvloer terechtkomen weer snel vertrekken. Dat is misschien wel zo, maar je moet niet denken dat ze achter het aanrecht verdwijnen. Ik ken er heel wat die net als ik zzp’er zijn geworden. Ze hebben er doelbewust voor gekozen om in hun eigen bedrijf te werken. Als aannemers niet zo zwaar zouden tillen aan vaste werktijden, zouden veel minder vrouwen _ en mannen _ de bouw verlaten.”

Reageer op dit artikel