nieuws

‘E-mail vanaf de steiger’ neemt snel in populariteit toe H. Waaijenberg (NVOB): Elk lid krijgt eigen homepage

bouwbreed

baarn – Het gebruik van mobiele telefoons en ‘organizers’ met extra mogelijkheden neemt een enorme vlucht, ook in de bouw. Die verwachting sprak H. Waaijenberg van het NVOB uit op het congres ‘ICT Bouw 2000’ in Ede. Vooral het ‘e-mailtje van de steiger’ zal een normaal verschijnsel worden.

“Ik verwacht de meeste groei van het gebruik van WAP-telefoons en POA-organizers op de bouwplaats”, aldus Waaijenberg. “Ze zijn nu nog vrij duur, maar zullen snel goedkoper worden. De toepassing van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) op de bouwplaats komt dan in een stroomversnelling.”

Volgens Waaijenberg heeft de komst van e-trade, e-commerce en vooral e-mail enorme gevolgen voor de cultuur en de traditionele werkwijzen in de bouw. “Denk maar aan virtuele communicatie, bijvoorbeeld via een nieuwsgroep, zonder dat men fysiek op de bouwplaats aanwezig hoeft te zijn. Ik verwacht een grote toename van het aantal intranetten tussen bouwplaatsen, werkplekken en bedrijfskantoren. Voor een deel worden die beveiligd, voor een deel gaan ze via het open Internet. Dat is overigens niet zonder gevaar. Ik raad aan ‘attachments’ bij e-mail nooit zomaar te openen”, aldus Waaijenberg.

Hij verwees naar het ‘I love you’-virus, dat nog steeds veel schade aanricht op computers met Windows als besturingssysteem.

Stroomlijnen

Waaijenberg opende het congres met de aanbeveling aan bouwbedrijven om hun organisaties te stroomlijnen. “Dat is noodzakelijk, anders komt er van het gebruik van ICT niets terecht. Het overlegplatform van het NVOB met de ICT-systeemhuizen wordt versterkt. We gaan een cd-rom uitgeven met informatie voor de bouw. Daarop staan ‘hyperlinks’ naar het Internet”, aldus Waaijenberg.

Homepage

“Er is een toenemende vraag naar op de branche gerichte software”, vervolgde hij. “Ik verwacht een grote toename van het aantal multimedia-pc’s en een flinke groei van de marktpartijen die ICT aanbieden. De grootste revolutie staat ons echter nog te wachten. Het Internet doet versneld zijn intrede binnen de bouw. Alle leden van het NVOB krijgen een eigen homepage, een e-mail adres en voorlichting. De interactieve communicatie met onze leden gaat enorm toenemen.”

Tijdens het congres kregen de deelnemers te zien en te horen wat zij met ICT en het Internet kunnen doen.

Intranetten tussen bouwplaatsen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels