nieuws

Defensie: depot voldeed aan alle eisen

bouwbreed Premium

enschede – Het Bureau Adviseurs Milieuvergunningen van de Landmacht heeft het vuurwerkdepot S.E. Fireworks in Enschede vorig jaar nog geinspecteerd en goedgekeurd. Sinds het depot in 1997 een opslagplaats werd voor professioneel vuurwerk, is het bureau van de Landmacht erbij betrokken. Enschede heeft nooit aanleiding gezien om de vergunning in te trekken.

“Het bureau houdt zich alleen bezig met de vraag of de eisen die in het kader van de milieuvergunning gelden, worden nageleefd. Er wordt niet gekeken naar de locatie van het depot”, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. “Volgens de inspecteurs voldeed fireworks aan de gestelde veiligheidsvoorzieningen. Je moet dan denken aan zaken als brandwerendheid van de muren, de juiste dikte van het gewapend beton, in dit geval veertien centimeter, en iets algemeens als de aanwezigheid van voldoende brandbestrijdingsmiddelen.”

Sinds 1977 is het vuurwerkdepot in de wijk Mekkelholt gevestigd. Het ging toen volgens loco-burgemeester Helder van Enschede om de opslag van vuurwerk voor de particuliere markt. Twee jaar later volgde een verzoek van het bedrijf om te mogen uitbreiden. “Die uitbreiding had slechts te maken met een wat ruimere opslag, maar”, benadrukte Gelder, “ook toen ging het nog steeds om vuurwerk voor de particuliere markt.”

In 1997 namen drie werknemers van S.E. Fireworks het bedrijf van de toenmalige directie over. Pas toen is ook de overstap gemaakt naar het leveren van vuurwerk voor de professionele markt. En op dat moment kwam dus ook het Bureau Adviseurs Milieuvergunningen van de Landmacht om de hoek kijken. “Bij grotere explosieven, klasse 1 zoals dat heet, is de gemeente verplicht de inrichting bij het bureau te laten controleren”, zegt de Defensiewoordvoerder.

Reageer op dit artikel