nieuws

Concurrent Haarman denkt aan sabotage bij S.E. Fireworks als mogelijke oorzaak explosie Enschede

bouwbreed

enschede – Hoe heeft het kunnen gebeuren? De twee enorme explosies in de vuurwerkopslagloods van S.E. Fireworks stellen de directeur en eigenaar van een groothandel in vuurwerk in Enschede voor raadsels.

Klaas Haarman vreest dat aangestoken los kruit de boosdoener zou kunnen zijn. Dan zou er sprake zijn van sabotage. En hoe kon het dat de lichtkogels dwars door het dak schoten? Dat is niet normaal, weet Haarman. En hoe kon het dat mogelijk deuren van de bunkers op de opslagplaats los stonden?

Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. “Ik wil wel meewerken aan technisch onderzoek, maar aan onze opslagplaats valt niets meer te verbeteren. De bunkers voldoen aan de strengste eisen, zelfs meer dan dat”.

Haarman wil absoluut niet stellen dat de ontplofte opslagplaats aan de Tollensstraat niet aan de technische eisen voldeed. Hij kent de eigenaren als betrouwbare vakmensen die ‘absoluut niet met vuur spelen’. Bovendien voert het Bureau Afdeling Milieuvergunningen van de Landmacht elk jaar strenge controles uit in verband met de vergunningafgifte. Vorige week woensdag werd opnieuw de milieu- en hinderwetvergunning aan S.E. Fireworks verleend. Niettemin erkent Haarman wel dat de bebouwing uit 1977 gedateerd was. “Ik weet dat de houten toegangsdeuren vrij makkelijk te forceren waren. Dus het is mogelijk dat inbrekers zijn binnengedrongen, vuurwerkpakketten hebben opengesneden en los kruit hebben opgeslagen. Maar ik wil benadrukken: het is gissen naar de oorzaak”.

De Enschedese groothandel Haarman liet vorig jaar nieuwbouw plegen. De constructie van de opslagbunkers voor het vuurwerk wijkt af van wat gangbaar is. “Er zit geen beton meer in de dak- en wand constructie verwerkt. Ik ben afgestapt van een betonnen dak. Het dak is van staal, dat ondersteund wordt door stalen steunbalken. Daardoor verklein je natuurlijk de kans dat er brokstukken van beton in het rond vliegen, zoals afgelopen zaterdag is gebeurd”. Onder de dakconstructie zit een sprinklerinstallatie die in segmenten is verdeeld. Afhankelijk van de locatie van de brandhaard, kan per segment worden geblust. “Anders verlies je gelijk 1000 liter water, dat is zonde natuurlijk.” De vuurbelasting van buitenaf is volgens Haarman minimaal vanwege een dikke laag brandwerende isolatie. De brandvertraging duurt anderhalf uur.

Volgens de wettelijke voorschriften dienen de wanden van een vuurwerkbunker minimaal veertien centimeter te zijn. Haarman heeft zelfs 20 centimeter dikke kalkzandstenen blokken toegepast, de zwaarste in hun soort. De blokken zijn verankerd in H-balken die onderling weer gekoppeld zijn. Volgens Haarman hoeft een betonplafond volgens de voorschriften slechts zeven centimeter dik te zijn. De deuren zijn noodzakelijkerwijs de zwakste bouwkundige schakel in het geheel. De houten deuren zijn minimaal vier centimeter dik. “Na het ontstaan van brand moeten de deuren als eerste opengaan om de drukopbouw te verminderen”, aldus Haarman.

De bunkers op het 450 vierkante meter grote terrein van Haarman liggen in een overdekte corridor die aan beide kanten is afgesloten met roldeuren. Er is inbraakbeveiliging aangebracht met drie alarmfases.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels