nieuws

Commissarissen en bank jagen baggeraars aan tafel

bouwbreed

den haag – ABN Amro en de raden van commissarissen van Boskalis en HBG vervullen een cruciale rol in de ontknoping van de baggerfusie. Sinds enkele weken praten de Papendrechtse baggeraar en het Rijswijkse bouw- en baggerconcern weer met elkaar.

HBG-bestuursvoorzitter Veraart heeft zijn grote wantrouwen tegen de Boskalis-top overwonnen en zat de afgelopen maand al weer diverse keren met bestuursvoorzitter Van Gelder van Boskalis om de tafel. De heren lijken nu toch op een fusie af te koersen. Zodat de geplande vijandelijke overname van HBG door Boskalis alsnog op basis van poldermodelprincipes kan plaatsvinden. Officieel is HBG echter nog niet zo ver. Het heet dan ook dat het bedrijf zich beraadt op “alle opties”.

Duidelijk is in elk geval wie de twee partijen opnieuw bij elkaar hebben gebracht. De raden van commissarissen van beide bedrijven en ABN Amro doorbraken de impasse.

De bank is de huisbankier van HBG en heeft tevens 5 procent van de aandelen van de baggeraar in handen. Eerder wees de bank HBG op het alternatief om met de Belgische baggergroep Deme in zee te gaan. Maar die gesprekken liepen de afgelopen maanden zeer moeizaam.

De Vlaamse krant De Standaard liet dinsdag dan ook weten dat het fusieplan tussen de Rijswijkers en de Belgen “dood en begraven” is.

President-commissaris van Boskalis is R. J. Nelissen, oud-voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro. De huidige president-commissaris van de bank, A.A. Loudon, leidt al sinds 1995 de raad van commissarissen van HBG. Hij blijft nog zeker aan tot 2003. Beide ex-bankcollega’s ontmoetten elkaar al eerder aan de onderhandelingstafel, vergezeld van Van Gelder en Veraart.

Mogelijk heeft ook ex-Shellbestuursvoorzitter Herkstroter, momenteel voorzitter van de raad van commissarissen van de ING Groep, een vooraanstaande rol gespeeld bij het opnieuw opstarten van de onderhandelingen. Deze bank speelt eveneens een vooraanstaande rol in de bouwwereld.

Analisten zijn verrast door de snelle toenadering van de twee kemphanen. Bouwanalist P. Verbraeken van de HSBC Investment Bank meent echter dat de Papendrechters zich niet te snel rijk moeten rekenen. Andere kapers kunnen op de kust verschijnen. “De HBG-aandelen zijn nog steeds ondergewaardeerd. Als Boskalis niet oppast, wordt het overboden.” Verbraeken noemt als voorbeelden de Mannheimse bouwgigant Bilfinger + Berger of het Franse Bouygues. “Als ze bij Bouygues hun telecomactiviteiten afstoten, bulken ze van het geld.”

‘Als Boskalis niet oppast, wordt het overboden’

Reageer op dit artikel