nieuws

Brand ATF Drachten brengt schade toe aan bouwbedrijven

bouwbreed Premium

drachten – De bouwbedrijven rond het afvalbedrijf ATF in Drachten dat vorige week door een hevige brand werd verwoest, hebben flinke schade geleden door het ongeval.

Bij de brand ging 500.000 kilo chemisch afval in vlammen op. Daardoor kwamen giftige stoffen als dioxines en pcb’s vrij die in een dikke, zwarte rookwolk over het bedrijfsterrein De Haven walmden. Uit angst voor gevaar voor de volksgezondheid werden alle bedrijven rondom de brandhaard via een noodverordening gesloten. Daardoor is een flinke schadepost ontstaan.

“We moesten alles ontruimen van de gemeente Smallingerland”, vertelt directeur Broekert van betonmortelcentrale Noord Beton in Drachten. Zijn bedrijf moest noodgedwongen een week lang de deuren sluiten. De centrale ligt op een steenworp afstand van ATF. “Het planboek konden we gelukkig nog meenemen zodat we in ieder geval de lopende opdrachten konden afhandelen. Maar we moesten beton bij andere betonbedrijven uit de regio te betrekken.”

Het hermetisch sluiten van de centrale vindt Broekert begrijpelijk. Minder te spreken is de directeur over het feit dat de sluiting maar liefst een week duurde. “Er zijn allemaal metingen verricht maar niemand wist precies welke dioxinewaarde te hoog was. Dat schept verwarring.”

Gisteren ging de centrale weer open nadat een speciaal schoonmaakbedrijf het terrein had schoon gemaakt. Het bedrijf draait inmiddels weer op volle toeren.

Door de sluiting kon het zandschip ‘Sawadi’ dat aan de kade van Noord Beton klaarlag met 740 ton zand, niet worden gelost. De vertraging leidde er echter wel toe dat schipper P. Schipper andere vrachten misliep. Hij raamt de schade op achtduizend gulden.

Zandput

Ook Jansma Wegen & Milieu raakte door de brand gedupeerd. Het bedrijf heeft een zandput vlakbij de brandhaard. Die moest dicht. “We hebben elders zand moeten betrekken tegen hogere prijzen. Verder zitten we met extra transportkosten”, somt directeur Kempenaar de schade op. Hij raamt deze op ‘duizenden guldens’.

Net als bij Noord Beton rekent men er bij Jansma op dat de schade is gedekt. Inmiddels is gebleken dat de zandput niet vervuild is, tot opluchting van Kempenaar.

“Onze eerste prioriteit is onze klanten weer goed te bedienen”, vertelt bedrijfsleider Postma van Friesland Staal BV dat ook de deuren moest sluiten. Afgelopen woensdag mocht men het terrein weer op. “We hebben in allerijl personeel naar onze vestiging in Oosterhout gestuurd. Daar kon een deel van de productie worden opgevangen.” Toch kon niet worden voorkomen dat er halve vrachten en incomplete partijen de deur uitgingen. Dit leidde tot ongenoegen bij de klanten, weet Postma. “De verzekering buigt zich momenteel over de schade.”

Reageer op dit artikel