nieuws

Boxen en containers niet geschikt voor vuurwerk

bouwbreed

den haag – Mavo-boxen en zeecontainers zijn absoluut niet geschikt voor de opslag van vuurwerk. TNO vindt een rapport uit 1984 over brand in boxen te oud en heeft in 1997 de brandwerendheid van zeecontainers getoetst. Die blijkt niet meer te zijn dan vier minuten.

Op verzoek van de Officier van Justitie in Maastricht onderzocht TNO Bouw de brandwerendheid van zeecontainers van vijf millimeter dik geprofileerd staalplaat. Het gevaar van doorslag van vlammen langs deuren en scharnieren is groot. Al na vier minuten is de temperatuur aan de kant van niet naar de brand gerichte deuren 140 graden Celsius. De vereiste brandwerendheid van zestig minuten wordt bij lange na niet bereikt.

Mavo-boxen zijn prefab betonnen opslagplaatsen voor chemische en brandbare stoffen, zoals bijna vijfendertig jaar lang geproduceerd door Mavo Bouw in Lochem. Het bedrijf ging vorig jaar failliet.

Ahorn Garages in Zutphen heeft het telefoonnummer van Mavo Bouw overgenomen. “Ja, wij leveren ook opslagplaatsen voor vuurwerk, met een aangepaste deur”, aldus W. van Velden van Ahorn. “Tot op heden is daar nooit iets mee gebeurd. Ze zijn door TNO getest.” Hij noemt het rapport PML 1984 – 18 over brandexperimenten met vuurwerk. Een woordvoerster van TNO Bouw kent het rapport niet, maar vindt het te oud om nu nog te gebruiken.

Duitsland

Van Velden weet niet waar de Mavo-boxen bij S.E. Fireworks in Enschede vandaan kwamen. “Als iemand mij nu om een box voor de opslag van vuurwerk zou vragen, krab ik wel even achter mijn oren. Ik heb net een folder binnen uit Duitsland. Die producten zijn heel anders dan ze in Nederland geleverd werden. Ze zijn dan ook een stuk duurder.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels