nieuws

Bouwkundig adviseurs helpen mee met opnemen schades aan woningen

bouwbreed

ENSCHEDE – Circa 20 architectenbureaus uit Twente hebben hun hulp aangeboden bij het opnemen van de schades aan woningen in het rampgebied in Enschede.

Ze assisteren de 34 bouwbedrijven die bezig zijn met herstelwerkzaamheden. Deze groep aannemers is verenigd in de tijdelijke Stichting Enschedese Aannemers. De stichting kan de assistentie goed gebruiken, want het schadepatroon blijkt heel grillig. “Vier ogen zien meer dan twee”, stelt mede-initiatiefnemer J. Hannink van de stichting en tevens voorzitter van het NVOB gewest Overijssel. “De deskundigheid van bouwkundig adviseurs van architectenbureaus zetten we in om met name de verborgen schades boven water te halen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat dakkappen door de drukgolf even zijn opgelicht en weer op hun plaats terecht zijn gekomen. Door de klap zijn muren gescheurd, maar dat zie je niet op het eerste gezicht. Ook funderingen kunnen beschadigd zijn. De gevel van de Mekkelholtflat staat zeker vijf centimeter bol.”

De aard van de schade verandert naarmate de aannemers het epicentrum naderen. “Het is onvoorstelbaar wat rondvliegende stukken beton hebben aangericht in woningen.”, aldus Hannink.

Het aantal noodschademeldingen neemt drastisch af. “We hebben tot dusver 350 a 400 particuliere woningen gerepareerd en komen nu in het stadium dat we gestructureerder aan de gang kunnen. We willen particuliere bewoners koppelen aan aannemers en de afhandeling van offertes begeleiden.”

Circa 150 tot 200 koopwoningen en 500 huurwoningen in het rampgebied moeten worden gesloopt. De aannemers plaatsen een schutting van multiplexplaten rondom de kern van het rampgebied. De omheining is ongeveer 2,5 kilometer lang en blijft voor langere tijd staan.

Reageer op dit artikel