nieuws

Bouwer en KPN maken virtuele woonwijk

bouwbreed Premium

zwijndrecht – NBM-Amstelland en KPN Telecom gaan in Zwijndrecht een ‘virtuele woonwijk’ inrichten. In een wijk met 250 koopwoningen kunnen toekomstige bewoners via Internet gebruik maken van allerlei gemeentelijke diensten en aanbieders van woondiensten.

Bewoners van de wijk Westkeetshaven krijgen een pc in bruikleen. Met het project willen beide bedrijven de vragen van toekomstige kopers wat betreft comfort, zorg, veiligheid, communicatie en ontspanning in kaart brengen.

De bedrijven installeren een web-camera op de bouwplaats. Zo stelt de virtuele woonwijk de kopers van de woningen in staat de vorderingen van de bouw op afstand op de voet te kunnen volgen. ‘Live-beelden’ van de bouwplaats zijn te zien op de computer. NBM-Amstelland en het Nederlandse telecombedrijf willen onder meer proberen te achterhalen over welke ‘slimme’ woondiensten de jongste generatie woonconsumenten in de nabije toekomst wil beschikken. De twee bedrijven willen ook weten wat bewoners voor de nieuwe luxe woonvormen willen betalen.

Onderdeel van het woonproject is dat bewoners via de nieuwste technologische vondsten verscheidene functies in hun huis kunnen automatiseren, en eventueel op afstand kunnen bedienen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om beveiliging, verlichting, verwarming en het bedienen van kooktoestellen.

Met het idee van de virtuele woonwijk spelen ontwikkelingsmaatschappij Amstelland Ontwikkeling, bouwbedrijf Wilma (beiden onderdeel van NBM) en KPN in op maatschappelijke trends als individualisering, een toenemende behoefte aan persoonlijke dienstverlening en telewerken. “Met dit project willen we niet alleen de woning op maat aanbieden, maar ook de woonomgeving en allerlei woonproducten”, zegt woordvoerder Westbeek van NBM-Amstelland.

Als het proefproject slaagt, zal de virtuele woonwijk in de toekomst een regulier onderdeel vormen van alle bouwprojecten van de Haagse bouwer. De virtuele wijk is vanaf 10 mei te bezoeken via www.westkeetshaven.nl

Reageer op dit artikel