nieuws

Blikseminslag op Internet

bouwbreed Premium

den haag – Nog even doorwerken, of stoppen bij naderend onweer? Die keuze kan worden vergemakkelijkt met de actuele onweersinformatie van BLDN (Benelux Lightning Detection Network). De informatie is nu ook te vinden op Internet, www.blikseminslagen.com.

BLDN is een samenwerkingsverband tussen Van der Heide Bliksembeveiliging en Global Atmospherics uit de Verenigde Staten. Dit laatste bedrijf is ontwerper en leverancier van het netwerk. Van der Heide zorgt voor de exploitatie. Het bliksemdetectienet is operationeel sinds juli vorig jaar. Sinds die tijd is het ingeregeld en geijkt. Om de gegevens zo nauwkeurig mogelijk te maken, is het gekoppeld aan een soortgelijk netwerk in Duitsland.

Via de website zijn drie soorten informatie op te vragen. In de eerste plaats is er een kaartje van de Benelux met de onweersactiviteiten van de laatste twee uur. Deze (gratis) informatie wordt elk kwartier vernieuwd. Verder kan de bezoeker zich abonneren op het waarschuwingssysteem voor onweer binnen 50 kilometer (voorwaarschuwing), 25 kilometer (waarschuwing) of 12 kilometer (alarm). Die waarschuwing kan per e-mail, pager, SMS-bericht of fax worden verstuurd.

De derde ‘poot’ is gedetailleerde informatie over onweersactiviteiten op een bepaalde locatie. Deze informatie, pas over een paar weken online, kan belangrijk zijn bij de bepaling of blikseminslag de oorzaak kan zijn geweest van bepaalde schades.

Reageer op dit artikel