nieuws

Betonproducenten na forse straffen uit op legaal kartel

bouwbreed

bonn/berlijn – De grote betonproducenten in Berlijn proberen via het paardenmiddel van het zogeheten structuurcrisiskartel weer acceptabele prijzen af te dwingen.

Volgens directeur J. Himstedt van Readymix schrijft momenteel iedereen in de hoofdstad zijn resultaten in dieprode cijfers. De markt voor transportbeton is de afgelopen drie jaar met eenderde geslonken. Sinds 1995 heeft marktleider Readymix in Duitsland negentig betonfabrieken uit productie genomen.

Het structuurcrisiskartel is een Duitse constructie om in speciale gevallen markten weer op orde te brengen. In de jaren tachtig functioneerde het nog maar twee keer toegepaste instrument bij de sanering van de markt voor betonstaalmatten.

Binnen het concept moet het bedrijfsleven vergaand tot overeenstemming komen over de noodzakelijke saneringen. De overheid kan dan eenmalig financieel de helpende hand toesteken en _ zonder welk subsidieverwijt dan ook _ fors bijdragen aan opkoopregelingen. Zeker zeven betonbedrijven zouden willen meedoen aan de saneringsactie.

Paardenmiddel

Uit andere branches blijkt dat het structuurcrisiskartel in de praktijk erg moeilijk tot stand komt. In de noodlijdende slachtsector is de afgelopen jaren tot twee maal toe krachtig een aanzet gegeven om het paardenmiddel in te zetten. Hoewel overheid, boerenbonden en vleesorganisaties stonden te trappelen om het noodkartel op te zetten, mislukte de opzet faliekant, door het verzet van de kleine prijsvechters die ervan overtuigd zijn ook zonder kartel wel te overleven. Ook in de betonsector is het de vraag of de kleine producenten liever vechtend ten onder gaan dan zich te laten uitkopen.

Bundeskartellamt

De prijzen van het transportbeton zijn mede sterk gedaald omdat de Duitse mededingingsautoriteit vorig jaar pijnlijk de vinger legde op illegale kartelvorming. Vijftig bedrijven bleken vergaande prijsafspraken te maken.

Ook Readymix liep _ met zes dochterbedrijven _ tegen de lamp en moest een boete betalen van 114,3 miljoen gulden. Het resultaat op de gewone activiteiten daalde vooral door die tik over de vingers vorig jaar van 296,8 miljoen naar 143,4 miljoen gulden.

In totaal deelde het Bundeskartellamt in Bonn vanwege de verboden afspraken in de nieuwe deelstaten voor ruim 350 miljoen gulden aan boetes uit. Klosters Baustoffwerke uit Teltow, voor de helft in bezit van Bilfinger + Berger, kreeg een straf van 29,1 miljoen gulden opgelegd. Andere boosdoeners zijn onder andere Heidelberger Zement (26,5 miljoen), Lafarge uit Parijs (20,3 miljoen) en het Australische Pionier, dat 15,6 miljoen gulden moest neertellen.

Het Bundeskartellamt heeft zijn onderzoek naar verboden prijsafspraken in de betonbranche _ op grond van ernstige verdenkingen _ inmiddels verlegd naar het westen van Duitsland en komt binnenkort met de resultaten naar buiten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels