nieuws

Bemiddelaar Brokx: Gelderland kan zandwinning afdwingen

bouwbreed

arnhem – Gelderland moet de gemeente West Maas en Waal dwingen mee te werken aan de grootschalige en omstreden zandlocatie bij Maasbommel. Dat kan alleen door de Wet ruimtelijke ordening toe te passen.

Op grond van die wet worden lagere overheden gedwongen mee te werken en kan de impasse worden doorbroken. Dit is de conclusie van bemiddelaar en oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting mr. G.P.H. Brokx. Hij presenteerde gisteren zijn bevindingen aan commissaris van de koningin J. Kamminga. De provincie vroeg Brokx te bemiddelen in het langslepende conflict tussen Gelderland en West Maas en Waal. Deze gemeente verzet zich hevig tegen het ‘gat van Maasbommel’ en bestemde de zandwinlocatie als landbouwgrond. De provincie diende daar een dag te laat bezwaar tegen in en kreeg om die reden van de Raad van State het nakijken. Een miljoenenclaim van ontzanders dreigde.

Brokx rekent de provincie haar laksheid zwaar aan en verwijt de Raad van State dat hij het feit van een dag te laat verzenden zo zwaar heeft laten meewegen. Het gaat tenslotte om een zaak van groot nationaal belang is.

Prognoses

Volgens Brokx staat vast dat de komende jaren veel bouwzand nodig is, onder meer voor grote nieuwbouwprojecten en infrastructuur. Hij noemt de prognoses voor benodigd zand zelfs aan de lage kant.

De mogelijkheden om elders naar nieuwe plekken voor zandwinning te zoeken lijken na het onderzoek vrijwel van de baan. Volgens Brokx duurt het minimaal zeven tot tien jaar voordat er met eventuele andere wingebieden kan worden begonnen. Van alle provincies is Gelderland de grootste zandleverancier.

Omdat zandwinning bij Maasbommel de hoogste prioriteit heeft, raadt Brokx aan om de nimby-procedure te starten (not in my backyard). Op die manier kan de provincie of de rijksoverheid een gemeente aan de kant zetten. Mocht Gelderland niet tot de procedure willen overgaan dan moet het Rijk die mogelijkheid zelf toepassen, stelt Brokx.

Staatssecretaris De Vries (Waterstaat) steunt de bevindingen van Brokx. Ze dringt er bij de provincie op aan zo snel mogelijk het advies van Brokx op te volgen. De provincie kan gebruik maken van de bevoegdheden die zij op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening heeft, om het besluit van de gemeente West Maas en Waal te herzien.

Daarmee kan het zandwinproject Watergoed in uitvoering komen, omdat alle overige vergunningen zijn verleend en ook na beroep bij de Raad van State in stand zijn gebleven.

Reageer op dit artikel