nieuws

België saneert bodems 6200 benzinestations

bouwbreed

België begint binnenkort met de sanering van de bodemverontreiniging bij benzinepompstations. De hele operatie gaat tien jaar duren en kost een miljard gulden.

Het is de bedoeling de bodem bij 6200 pompstations te saneren. De reusachtige schoonmaakoperatie gaat op 1 januari 2001 van start. De sanering kost gemiddeld ruim een half miljoen gulden per station. Veel pompstationhouders kunnen dat niet betalen en dreigen failliet te gaan. De gewestelijke overheden hebben daarom besloten een fonds op te richten, dat wordt gefinancierd door de olie-industrie en de automobilisten via een verhoging van de brandstofprijzen. Een pompstationhouder die na sanering van de bodem zijn benzinestation verder exploiteert, kan maar voor een deel beroep doen op het fonds. Wie de exploitatie van zijn pompstation stopzet, kan de sanering van de bodem geheel door het fonds laten financieren. De Raad van State en de deelparlementen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten zich nog over de plannen uitspreken. Ook de prijzencommissie van de federale Belgische regering moet de verhoging van de brandstofprijzen nog goedkeuren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels