nieuws

Beleefd applaus bij neerhalen van ‘Chinese Muur’

bouwbreed

Toen zaterdagmiddag 700 kilo dynamiet een einde maakte aan de grootste woningwetflat van Europa, klonk in het Franse Saint-Etienne een beleefd applaus op. De ‘Chinese Muur’ werd met een enkele knal verpulverd.

Van moderne woonflat was het gebouw veranderd in een getto, een rotte plek in het zuiden van Saint-Etienne. De ‘Chinese Muur’ was in 1962 gebouwd. Frankrijk heeft haast met het vernietigen van de flats die een smet vormen op de wijken met de goedkope (huur) woningen. Het sloopplan vormt onderdeel van een veel omvangrijker project om binnen korte tijd een einde te maken aan de gettowijken die in de jaren zestig en zeventig jaren rond de grote steden verschenen. Destijds was de snelle nieuwbouw van flats noodzakelijk, om de instroom van Fransen en Algerijnen op te vangen die de ex-kolonie ontvluchtten. Bovendien was er in die jaren een grote trek van het platteland naar de stad. Ondanks dat jarenlang aan de ‘Chinese Muur’ is gesleuteld, was er geen redden aan voor de 254 meter lange en 47 meter hoge flat. Volgens het gemeentebestuur is er de afgelopen vijftien jaar voor meer dan 50 miljoen gulden aan verspijkerd. De appartementen werden vergroot en er werden tientallen verbouwingen gepleegd. “Niemand wilde hier meer wonen. Wie hier woonde was gebrandmerkt voor het leven. De werkloosheid is hier altijd 35 procent gebleven. De Chinese Muur stond model voor verpaupering, slechte woonruimte, grootschaligheid zonder menselijkheid”, zei minister van Volkshuisvesting Bartolone.

Prima wonen

“Deze sloop” besloot hij, “is voor ons een startpunt. De nieuwbouw zal toegesneden zijn op de behoeften van de mensen.” De komende vier jaar zullen zo’n vijftigduizend goedkope flatwoningen met de grond worden gelijk gemaakt. Veel bewoners van de wijk keken zaterdag met gemengde gevoelens naar de explosie. Want ondanks alle sociale ellende was het in de flat, zeker in de beginperiode, prima wonen. “Maar de tijd van stapelen is voorbij. Dit is niet alleen een stadsvernieuwingsproject, maar ook een sociaal vernieuwingsproject”, aldus Bartolone. Voor 8 juni staat de explosie gepland van de toren Renoir (362 flatwoningen) in de Parijse voorstad La Courneuve.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels