nieuws

Asfalt is meest hergebruikt product in VS

bouwbreed

new york – Milieuactivisten in de Verenigde Staten plegen regelmatig te ageren tegen de ‘asfaltering’ van natuurgebieden of reservaten wanneer nieuwe wegen gepland worden.

“Het stempel ‘asfalt’ lijkt wel het laagste wat een milieubeschermer hier kan bedenken. Daarom hebben wij het bureau Bruskin & Goldring Research opdracht gegeven de situatie eens grondig uit te zoeken”, zegt voorzitter John Bukowski van de American Asphalt Association (AAA).

Bruskin & Goldring onderzocht in de eerste plaats de stand van zaken op het gebied van recycling. Daarbij bleek asfalt als eerste uit de bus te komen. Niet minder dan 80 procent van alle asfalt dat in de Verenigde Staten wordt verwijderd, wordt opnieuw gebruikt.

Dat is aanzienlijk meer dan schroot (64 procent) of kranten (54 procent). Wanneer men naar de tonnage kijkt dan komt asfalt er met 73 miljoen ton als de kampioen uit, zeker vergeleken met de 40 miljoen ton van papier, glas, aluminium en plastic bij elkaar”, aldus Dan Gloske die het onderzoek van Bruskin & Goldring leidde.

Maar als men het publiek een aantal producten voorlegt, dan scoort asfalt het slechtst. Papier scoort als het meest milieuvriendelijke (te recyclen) product, gevolgd door onder meer schroot, en asfalt komt pas op de laatste plaats.

“De mensen denken eenvoudig niet na. Asfalt is veel te kostbaar om zomaar weg te gooien! Maar daar gaan wij wat aan doen. De AAA heeft besloten een ‘bewustwordingscampagne’ te lanceren, gericht op het publiek en op overheden die infrastructurele beslissingen nemen.”

“Het zal makkelijker zijn om zulke beslissingen te nemen, als men weet dat asfalt eigenlijk een milieuvriendelijk product is; want daar komt het toch op neer wanneer het opnieuw en opnieuw en opnieuw wordt gebruikt”, aldus een enthousiaste Bukowski.

Reageer op dit artikel