nieuws

Amerikaans sentiment

bouwbreed

Toen maandag de ene helft van Nederland zich bevond in de pretparken en de andere helft op de meubelboulevards, zaten beleggers in Amerika niet stil. De toon werd gezet voor de rest van de week toen de Nasdaq, de index van de Amerikaanse schermenhandel waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, de dag eindigde met een min van 4,4 procent.

Dinsdag was het motto op de beurs dan ook: hou je adem in en stik niet. De omzetten waren bijzonder laag en vooral de IT-bedrijven moesten inleveren. Akzo Nobel presenteerde die dag prima eerstekwartaalcijfers, maar dat liet beleggers volstrekt koud. Het aandeel moest zelfs terug.

Woensdag kwam Fugro met het nieuws dat het bedrijf een bescheiden overname had gedaan in Engeland. De koers kwam die dag echter niet van zijn plaats.

Niet bekend

De ECB besloot de belangrijkste rentetarieven met een kwartje te verhogen naar aanleiding van de lage stand van de euro en een stijgende inflatie. In de Verenigde Staten waren beleggers onder de indruk van een reeks prima kwartaalcijfers. Dat bepaalde vrijdag de stemming op de beurs: de technologiefondsen konden even uit hun dal kruipen als gevolg van dit positieve sentiment. De bouwers konden daar niet van meeprofiteren. Alleen Geveke schreef zwarte cijfers als gevolg van de verhoogde winstverwachting, en ook BAM noteerde rond het middaguur een plus. De overige bouwers sloten de week af in mineur.

Reageer op dit artikel