nieuws

Ahold bouwt honderden nieuwe supermarkten

bouwbreed Premium

Ahold Vastgoed wil binnen tien jaar 150 tot 200 grote supermarkten neerzetten aan de rand van steden. Ze moeten een omvang krijgen van elk 3500 tot 4000 kubieke meter; drie keer groter dan de huidige, gemiddelde Albert-Heijnvestiging.

De bouw van een eerste grote supermarkt langs de rand van een stad zal volgend jaar al beginnen. In bepaalde gevallen worden bestaande AH- winkels omgebouwd tot ‘megastores’. Een goede bereikbaarheid en grote bezoekersstromen zijn voor Albert Heijn de doorslaggevende factoren voor de nieuwe vestigingsformule. De opening van enkele honderden zogeheten gemakswinkels op stations, in binnensteden en bij benzinepompen is onderdeel van dezelfde filosofie, die het marktaandeel van de Zaandamse detaillist aanzienlijk moet vergroten. Op korte termijn worden gemakswinkels geopend op de stations van Alkmaar, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk. Elke stad met 80.000 inwoners of meer komt voor de bouw van een AH-megastore in aanmerking. Het vastgoedbedrijf van de Zaanse kruidenier is al in onderhandeling met diverse gemeenten over geschikte locaties. In het meinummer van het blad Vastgoedmarkt zegt M.A.C. Kokkeel, directeur van Ahold Vastgoed, dat de consument de AH- superwinkel binnen tien minuten moet kunnen bereiken. De RAI in Amsterdam zou daarom bijvoorbeeld een goede vestigingsplaats zijn. Op grond van de huidige regelgeving is de bouw van superwinkels aan de rand van steden dichtbij woonwijken geen probleem. Zowel Ahold als een woordvoerder van het ministerie van VROM benadrukt dat de megastores geen weidewinkels zijn. De overheid besloot onlangs het beleid voor grootschalige detailhandelsvestigingen (gdv) los te laten, waardoor het niet langer nodig is winkels in winkelcentra te concentreren.

Geen ontvolking

Ahold meent overigens dat de komst van de megastores niet ten koste zal gaan van winkels in de reguliere winkelcentra en daardoor zal leiden tot ontvolking van de binnenstad. De detaillist gaat zich op vijf formules richten: megastores, wijk- en buurtwinkels, gemakswinkels en de thuisbezorging van boodschappen die per Internet kunnen worden besteld. De megastores kunnen bijvoorbeeld worden gebouwd op oudere bedrijventerreinen, die door de groei van de steden binnen de bewoonde wereld zijn komen te liggen. Meubelboulevards zijn eveneens potentiële vestigingsplaatsen. Met de vestiging op oude bedrijventerreinen kan Ahold twee vliegen in één klap slaan, maakt Kokkeel duidelijk in het interview met Vastgoedmarkt. De komst van megastores kan in dat geval een bijdrage leveren tot of een impuls geven aan de herstructurering van stedelijke gebieden.

Reageer op dit artikel