nieuws

Afvalverwerker scheidt asbest van puin en grond

bouwbreed

hengelo – Afvalverwerkingsbedrijf Boeldershoek in Hengelo ontwikkelt een reinigingsinstallatie voor asbestafval. Dat gebeurt in samenwerking met andere partijen, waarvan het bedrijf de namen nog niet wil noemen. Door asbesthoudende grond schoon te maken wordt het geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld in wegfunderingen.

De nieuwe installatie ligt nu nog op de tekentafel, maar later dit jaar moeten al de eerste proeven worden genomen in de afvalverwerkingsfabriek. De nieuwe installatie zal hoge concentraties asbest scheiden van puin en aarde. Het materiaal bevat dan nauwelijks nog asbest en is opnieuw bruikbaar.

Niet bekend

Alternatieven voor het storten van asbestafval worden getest. Chemische vernietiging van hooggeconcentreerd asbestmateriaal in een procesvat en immobilisatie (binden van asbestdeeltjes met schuimbitumen) hebben zich nog niet in de praktijk bewezen. De thermische vernietigingsmethode blijkt te kostbaar. Op Boeldershoek wordt asbest opgeslagen in een speciale ruimte, met vloeistofdichte vloeren en keerwanden. Er is nog voor jaren capaciteit. “Dat is geen urgent probleem”, wuift Kroon de gedachte weg dat daarom de installatie wordt ontwikkeld.

Over de specificaties en de werking van de installatie wil hij nog niets kwijt. Wellicht wordt patent op de installatie aangevraagd. Volgens Kroon is Boeldershoek niet de enige die een reinigingsinstallatie voor asbestafval ontwikkelt. “Ook op andere plekken in Nederland is men bezig”, weet hij.

Reageer op dit artikel