nieuws

Aannemer maakt van gevangenis appartementengebouw

bouwbreed

almelo – Waar ooit gevangenen wachtten op hun vonnis, kunnen eind dit jaar ‘gewone’ burgers hun intrek nemen. Het Rijssense aannemingsbedrijf Roelofs & Haase is onlangs begonnen met de bouw van appartementen in het voormalige Huis van Bewaring in Almelo.

Een gewaagde onderneming, vindt directeur D. Jansen van het aannemingsbedrijf. “Van tevoren is nooit bekend of er voldoende animo is. Maar iemand moet toch zijn nek uitsteken om wat met het gebouw te doen.”

De aannemer kocht het monumentale pand van drie verdiepingen in 1998. De gevangenis stamt uit de jaren twintig en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. “Het stond al jaren leeg en er waren geen plannen om het een nieuwe bestemming te geven”, zegt Jansen.

Het gebouw maakt deel uit van een complex waartoe nog een rechtbank en een kantongerecht behoren. In de rechtbank zijn dertig woningen gepland. In het kantongerecht is plaats voor een kantoor of luxe woning. Op het terrein wordt bovendien een nieuwe woontoren gebouwd die plaats biedt aan zeventien appartementen. De kosten van het volledige plan bedragen 40 miljoen gulden.

In het Huis van Bewaring komen vijf eengezinswoningen van elk 300 vierkante meter. De beide vleugels waar de appartementen liggen, worden met elkaar verbonden door een ruimte die bestemd is voor kantoren.

Rijksmonument

Aangezien het pand op de lijst van rijksmonumenten staat, mag aan het interieur noch aan het exterieur veel worden veranderd. “Er zijn celwanden verwijderd om de appartementen het juiste formaat te geven”, licht Jansen toe. De kozijnen worden vervangen. De tralies hebben eveneens het veld moeten ruimen.

Veel details van het Huis van Bewaring blijven gehandhaafd. De ijzeren leuningen langs de galerijen waar de cellen liggen, worden gerestaureerd. “We krabben ze af, waarna ze hun originele kleur terugkrijgen”, zegt Jansen. “Het bruingele schoon metselwerk is nu nog vuil, maar wordt na een grondige schoonmaakbeurt hersteld in zijn oude glorie.”

Celnummer

Er is voor gekozen om ook de oorspronkelijke celdeuren in de appartementen te verwerken. Boven de deuren is nog altijd het celnummer aanwezig. Op de binnenkant staan nu nog uitgesproken graffititeksten van voormalige gedetineerden als ‘Alleen de dood brengt verlossing’. Ze worden waarschijnlijk overgeschilderd. Het kleine luik waardoor de cipier naar binnen kon kijken, blijft echter gehandhaafd.

De restauratie komt volgens Jansen op een juist tijdstip. “Nog een paar jaar leegstand en het zou moeilijk zijn nog iets met het gebouw aan te vangen.”

De verf is afgebladderd en het ijzerwerk is verroest. Bovendien moeten de treden van de lange trappen worden vervangen. Het mag volgens Jansen een klein wonder heten dat de gebrandschilderde ramen van de voormalige gevangeniskerk nog vrijwel intact zijn gebleven.

Het skelet van het gebouw is van zeer goede kwaliteit, beaamt Jansen. Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden van de buitenmuur is niets van de voegen beschadigd. Een deel van de muur is al teruggebracht in de oorspronkelijke heldere rode kleur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels