nieuws

ZZP-verklaring voor de afbouw gereed ‘Andere sectoren zullen volgen als initiatief aanslaat’

bouwbreed Premium

breda – De werkgevers- en werknemersorganisaties in de Afbouwbedrijfstakken gaan zzp-verklaringen verstrekken. Fungerend werkgeversvoorzitter Van Olst van de Sectorraad Afbouw geeft vanmorgen in Breda tijdens de Nationale Afbouwbeurs Stuc 2000 het startsein voor een landelijke actie.

Van Olst verrast zijn collega-werkgeversvoorzitters J.J.F. Van der Kant (Navas) en J. de Boer van MKB-Nederland (midden- en kleinbedrijf) met een symbolische verklaring ‘zelfstandige zonder personeel’. Bij het initiatief zijn behalve de Navas de schilderswerkgevers Fosag, de Vereniging van Terrazzo- en Vloerenleggers (VTV) en de beide vakbonden in de bouwsector betrokken.

Om de zzp-verklaring wordt al een tijd lang geroepen. De verklaring is broodnodig om meer duidelijkheid te krijgen in de status van de zelfstandige zonder personeel. Het risico dat het inhuren van een zzp’er met zich meebrengt, is dat hij achteraf nog wordt aangemerkt als werknemer. Hij is dan alsnog premieplichtig. Dat kan met name de hoofdaannemer nog veel geld kosten. Die draagt ook nog eens het risico in verband met de Wet ketenaansprakelijkheid. “De zzp-verklaring brengt een grote mate van zekerheid voor zowel de zzp’er als het inlenende bedrijf”, zegt secretaris F. Rohof van de Navas. Hij is zeer tevreden met de verklaring, omdat de afbouwsector als een van de eerste grote bedrijfstakken met een dergelijk initiatief komt.

Toenemen

Jos de Haas van Sfb cao-regelingen noemt de verklaring de eerste in zijn soort in de bouw en aanverwante sectoren. Maar, zegt hij, “als dit initiatief aanslaat, verwachten we dat andere sectoren binnen de bouw volgen.”

De afbouwsector heeft binnen de bouw relatief het grootste aantal zzp’ers: ruim een vierde deel van het totale aantal van tussen de 20.000 en 25.000. Het gaat daarbij met name om stukadoors, vloerenleggers en schilders. De verwachting is dat de komende jaren, mede onder invloed van de gunstige economische conjunctuur, dat aantal nog fors zal toenemen.

De verklaring is niet voor honderd procent waterdicht. Voor bedrijven die de zzp’ers inhuren, geldt die eerder als een soort keurmerk. De afgegeven verklaring is van nul en generlei waarde als een kwaadwillende zzp’er fraude pleegt.

Zelfstandigen zonder personeel moeten aan diverse voorwaarden

voldoen om de verklaring te kunnen krijgen. Ze moeten onder meer een eigen boekhouding voeren, ingeschreven staan bij een bedrijfschap en de Kamer van Koophandel en btw-plichtig zijn.

Reageer op dit artikel