nieuws

Zware bewaking in sloopflat

bouwbreed

GRONINGEN – Woningcorporatie Nijestee in Groningen is begonnen met dagelijkse patrouilles in de door verpaupering geplaagde sloopflat Toplicht. Van de 232 woningen in de ruim veertig meter hoge flat in de wijk Lewenborg zijn er nog circa 75 bewoond.

De patrouilles moeten voorkomen dat zwervers, krakers en drugsdealers opnieuw hun intrek nemen in de flat. Hierdoor kunnen de overgebleven bewoners zich weer veilig voelen.

De dertien verdiepingen tellende flat biedt vooral ’s avonds een desolate aanblik. Nog maar weinig bewoners wagen zich in het donker buiten. Op de verlaten galerijen werd tot enkele weken terug nog regelmatig in drugs gedeald, deuren van verlaten woningen werden geforceerd en sommige bewoners klaagden over overlast door prostitutie. Sinds de complexbeheerders hun dagelijkse rondes maken, zijn die uitwassen nagenoeg verdwenen.

Gezellig is het in Toplicht nog steeds allerminst. Her en der verspreid in en om de flat liggen afval en afgedankte huisraad. Inmiddels heeft Nijestee een sloopvergunning aangevraagd voor de circa dertig jaar oude en al geruime tijd door leegstand geplaagde flat.

De overgebleven bewoners is met ingang van 30 september de huur opgezegd, zodat pas in oktober de sloop een feit is.

Patrouilles

Tot die tijd zullen de complexbeheerders van Nijestee hun dagelijkse inspecties nog blijven volhouden. Volgens teamleider H. Dijk van de corporatie zijn de patrouilles een groot succes. “De ergste problemen zijn eigenlijk al verholpen sinds we de leegstaande woningen hebben dichtgetimmerd en hebben laten afsluiten van gas, water en elektriciteit”, zegt Dijk.

“Mede om te voorkomen dat allerlei gespuis toch weer in die lege huizen gaat zitten, doen we die dagelijkse patrouilles. Afhankelijk van de situatie is dat soms twee keer en soms wel vijf keer per dag nodig.”

Onbewoonbaar

Nu vrijwel alle woningen op sommige galerijen zijn dichtgespijkerd, hoopt Nijestee nog deze maand met de eerste sloopwerkzaamheden te kunnen beginnen.

“We streven ernaar galerijen geheel leeg te krijgen en onbewoonbaar te maken. Keukenblokken worden alvast uit die woningen verwijderd en de boel wordt dichtgetimmerd. Dat maakt de woningen voor krakers, zwervers en drugsdealers een stuk minder aantrekkelijk. Onze dagelijkse patrouilles moeten de rest doen.”

‘Patrouilles soms wel vijf keer op een dag nodig’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels