nieuws

Zelfstandigheid zzp’ers moet aantoonbaar zijn

bouwbreed Premium

amsterdam – Zelfstandigen zonder personeel in de afbouw moeten kunnen bewijzen dat ze inderdaad zelfstandig zijn. Het Lisv bepaalt de mate van zelfstandigheid aan de hand van gedane investeringen, het aantal opdrachten en opdrachtgevers, de inrichting van de administratie en de opzet van het bedrijf.

Het Lisv zegt dat het in de afbouw uitermate moeilijk vast te stellen is of een zzp’er een ondernemer is of een werknemer. De organisatie wil nu aan de hand van normen vaststellen of de afbouwer verzekeringsplichtige arbeid verricht in de zin van een echte dienstbetrekking. Is van dat laatste geen sprake dan moeten de criteria uitwijzen of het om een gelijkgestelde dienstbetrekking gaat die eveneens onder de verzekeringsplicht valt.

De organisatie trekt in de tussentijd extra geld uit om de achterstanden bij de wao-keuringen weg te werken. De uitvoeringsinstellingen ontvangen aanvullende middelen wanneer ze toezeggen dat de achterstanden voor 1 januari volgend jaar verdwenen zijn. Het gaat hier om de eindewachttijdkeuringen.

De uitvoeringsinstellingen mogen op 120 procent van de capaciteit werven. Arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen maken tevens aanspraak op een toeslag.

Reageer op dit artikel