nieuws

Zeehaven Harlingen klaar voor uitbreiding

bouwbreed Premium

harlingen – De uitbreiding van de zeehaven in Harlingen is bijna rond. Binnen twee weken is de laatste grond aangekocht, verwacht woordvoerder Sj. Brandsma van de gemeente. Op het gemeentehuis worden de plannen bestekklaar gemaakt.

De plannen voor de uitbreiding moeten binnen anderhalf jaar gerealiseerd zijn nadat de landelijke en Europese overheden financieel het groene licht hebben gegeven. Harlingen en de provincie hebben voor de uitbreiding geld gereserveerd.

Harlingen is al jaren bezig de zeehaven te vergroten met ruim zestig hectare. Vijftig hectare als bedrijventerrein, de overige bunders als havenkom.

Voor de uitbreiding bestaat grote belangstelling. Toen de plannen in de openbaarheid kwamen, was scheepswerf Barkmeijer uit het Friese Stroobos de eerste gegadigde.

Volgens de gemeentewoordvoerder hebben zich ook al andere bedrijven gemeld, vooral uit Noord-Holland.

Aanbesteding

Wanneer het werk in uitvoering komt, wordt eerst een nieuwe zeedijk aangelegd. De grond wordt uitgegraven uit de nieuwe havenkom. Als laatste wordt de bestaande zeedijk doorgebroken.

Midden april volgt ook de aanbesteding van de Visserijhaven in de Friese zeehavenplaats. Voor Noordzee-kotters komen er nieuwe steigers en kades. In de Nieuwe Willemshaven komen twee steigers voor de schaal- en schelpdiervisserij, in de Industriehaven komt een steiger voor de aanvoer van diepzeevis.

De gemeente schat de kosten, inclusief overhead, op 13,3 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel