nieuws

Wonen in Hoogvliet

bouwbreed Premium

Wonen in Hoogvliet stond lange tijd synoniem voor werkloosheid, drugshandel en overvallen. Maar met grootschalige sloop en nieuwbouw en een intensief sociaal programma wordt aan dat bestaande imago weggepoetst. Vrij Nederland schetst een beeld van de huidige ‘remake’, waar twee jaar voorbereiding aan vooraf ging.

Het huidige stadsbeeld kenmerkt zich door hijskranen, dichtgetimmerde ramen, gesloten winkels en veel bouwborden. In korte tijd wordt momenteel korte metten gemaakt met de erfenis van de jaren vijftig en zestig. Veel maisonnettes van minder dan vijftig en huizen van circa vijfendertig vierkante meter gaan tegen de vlakte. Portiekwoningen maken plaats voor woontorens en woningen met tuin. Zeker eenderde van het bestaande woningbestand wordt vervangen door meer gevarieerde en duurzamere nieuwbouw.

Maar deelraadvoorzitter Elemans blijft bezorgd. “De op steenworp afstand gelegen Vinex-locaties Carnisselande en Poortugaal zuigen de bestaande wijken leeg. In het Rijnmondgebied staan dertigduizend woningen leeg en toch voeg je vijftigduizend woningen aan het bestand toe. Daar moet snel een einde aan komen, want het betekent de dood voor de voorzieningen in het bestaande kernen. Het is de bom onder het grotestedenbeleid van minister Van Boxtel.”

Gemeenten brengen al in praktijk wat het Rijk gaat invoeren: ondersteuning aan kopers met een bescheiden inkomen, schrijft Elsevier. Amsterdam werkt aan een eigen koopsubsidieregeling, Winschoten biedt zelfs uitkeringstrekkers de mogelijkheid een goedkope hypotheek af te sluiten. En er zit op gemeentelijk niveau meer in het vat, dankzij de overname van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten door ABN Amro. Gemeenten kunnen de opbrengst van hun aandelen storten in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. ABN Amro verdubbelt de gestorte bedragen met maximaal 350 miljoen door een renteloze lening die twaalf jaar loopt. Momenteel nemen 121 gemeenten deel en hebben 35 een toezegging gedaan. Als het zo doorgaat verwacht fonds-directeur Van Sluis binnenkort een fonds van een miljard gulden te beheren.

Reageer op dit artikel