nieuws

Wageningen: weinig ruimte om te bouwen Onderwijs grote trekker van Gelderse gemeente

bouwbreed

Met zijn ruim 33.000 inwoners is Wageningen een van de kleinere gemeenten van ons land. De stad staat vooral bekend om zijn Landbouwuniversiteit, hoewel dat een achterhaalde naam is voor dit kenniscentrum. Zelf spreekt de gemeente over de Wageningen University and Research Centre. Dat wil zeggen een samenwerkingsverband tussen de Wageningen Universiteit en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Daarnaast herbergt de Gelderse gemeente de Hogeschool Diedenoort en de Middelbare Vakschool. Studenten maken dan ook een belangrijk deel uit van de bevolking: een op de vijf bewoners is student.

Grote uitbreidings- of vernieuwingsplannen heeft Wageningen niet. Anders dan het nabijgelegen Arnhem, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd getroffen door diverse bombardementen, kwam Wageningen ongeschonden uit de strijd. Wederopbouw was dan ook niet noodzakelijk en dat drukte zijn stempel op de bouwactiviteiten in deze gemeente. “Helaas heeft Wageningen een beperkt oppervlak”, zo meldt de gemeente op Internet. “De stad zit aan haar grenzen. Uitbreiding voor wonen of werken mag alleen na een zorgvuldige afweging ten opzichte van andere oplossingen.”

Waar nieuwbouw wordt gepleegd, gebeurt dat vooral op inbreidingslocaties en in het noordwesten van de stad waar nog beperkt ruimte is. Dat betekent niet dat de Wageningse bouwers doorgaans niets om handen hebben. Zo werd het theater De Junushoff tot de grond toe afgebroken en vernieuwd. De universiteit wordt bovendien in de loop van dit jaar uitgebreid. Daarnaast zijn er plannen voor kleinschalige woningbouw.

Een opmerkelijk initiatief werd genomen door Aannemingsbedrijf Roelofs & Haase. Dit kocht het complex Groot Hinkeloord van de universiteit. Het bedrijf heeft nog geen concrete plannen voor het complex. Vast staat dat het zijn monumentale en landschappelijke karakter zal behouden. De opbrengst van de verkoop besteedt de universiteit aan bouwprojecten ten behoeve van de huisvesting.

Verder gaat het vooral om verbouwingen. Bijvoorbeeld van de SNS-bank aan de Stationsstraat en van het wijkcentrum aan de Pomona. Aan het Nudepark zijn enkele nieuwe bedrijfsruimten gepland.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels