nieuws

Voltooiing rijksweg 11 stap dichterbij

bouwbreed

BODEGRAVEN – Twee jaar na de ingebruikname van het noordelijke traject van rijksweg 11 tussen Leiden en Alphen aan den Rijn is er zicht op voltooiing van de wegverbinding tussen de A4 en de A12.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat sluit vanochtend in Bodegraven een raamovereenkomst met de regio voor de versnelde aanleg van het ontbrekende gedeelte van de weg tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven.

Als de aankoop van de benodigde gronden volgens plan verloopt, kan in de loop van volgend jaar worden begonnen met de aanleg van de weg, inclusief een ongelijkvloerse aansluiting met de A12 bij Bodegraven. Dat is pakweg negen jaar eerder dan het actuele programma van het kabinet vermeldde. Daarin was het traject pas in 2010 aan de beurt. Uiterlijk begin 2004 moet de nieuwe rijksweg van tweemaal twee rijbanen klaar zijn voor gebruik.

De versnelling is mede te danken aan de financiele bijdrage van de regio in de aanlegkosten van 130 miljoen gulden. De provincie Zuid-Holland draagt vijf miljoen gulden bij, de gemeente Alphen aan den Rijn drie miljoen en de gemeente Bodegraven en het regionale bedrijfsleven elk een miljoen gulden.

Tien jaar

Voor de aanleg van de weg wordt door het Rijk een zogeheten Design-Built-Maintenance contract (DBM) gesloten met het N11 Consortium, een samenwerkingsverband tussen Boskalis Westminster, Volker Wessels Stevin, NBM, Ballast Nedam, Dura Vermeer en HWZ. Het contract houdt in dat het consortium niet alleen verantwoordelijk is voor de aanleg van de weg, maar ook voor het ontwerp en het onderhoud gedurende een periode van tien jaar na de oplevering.

Het ‘experimentele’ DBM-contract wordt algemeen beschouwd als opmaat voor verdergaande publiek-private samenwerking bij aanleg en onderhoud van weginfrastructuur.

Op pagina 9: ‘We moeten ons behelpen met een karrenspoor’.

Reageer op dit artikel