nieuws

Vliegveld speelbal voor woningen en wegen Valkenburg kan slechts beperkt bouwen

bouwbreed

De gemeente Valkenburg is met circa 3600 inwoners de op een na kleinste gemeente van de provincie Zuid-Holland. Valkenburg bouwt mondjesmaat vanwege het strenge beleid van het provinciebestuur. “We zijn gebonden aan het contingentenbeleid, waardoor we slechts beperkt kunnen bouwen”, vertelt sectorhoofd J.J. Jonker van Grondgebiedzaken in Valkenburg.

Toch wordt er wel degelijk gebouwd in de gemeente. “Jazeker, we hebben bijvoorbeeld net driekwart van het dubo-project Veldzicht afgerond. Een mooi project van bijna honderd woningen, die onder andere een gesloten watersysteem hebben.”

Maar de gemeenten in de bollenstreek hebben meer bouwplannen dan dat ze in feite mogen realiseren. “Daarom praten we ook veel met de provincie over een contourenbeleid. Dat zou ons iets meer ruimte geven op het gebied van woningbouw. Momenteel verliezen we meer inwoners aan andere dorpen en steden dan we er bij krijgen. Dat is erg jammer.”

Hoewel de gemeente Valkenburg enerzijds van jaar tot jaar moet wachten hoeveel ze mag bouwen, staat er anderzijds een enorm project op Valkenburg te wachten. “Dat heeft betrekking op het vliegveld. Wij willen het behouden, omdat op die manier het gebied open en landelijk blijft. Als het Rijk besluit het te sluiten, krijgen we een woningbouwlocatie die goed kan zijn voor vijfduizend woningen. Dat zien we dus niet zitten. Desondanks realiseren we ons wel degelijk dat het Rijk het laatste woord heeft in deze kwestie. Mocht de regering het vliegveld sluiten, dan zullen wij echter alleen onze medewerking verlenen als de minister de infrastructuur om Valkenburg verbetert en het aantal wegen verdubbelt. Dat is absoluut noodzakelijk voor ons dorp.”

Reageer op dit artikel