nieuws

Strijd om windmolens laait opnieuw op

bouwbreed

bellingwedde – De strijd om de bouw van tientallen torenhoge windmolens op Duits grondgebied, maar op steenworp afstand van de grens met Oost-Groningen, is opnieuw opgelaaid.

De Duitse plaatselijke autoriteiten hebben het bestemmingsplan _ de bouw van 51 ruim 130 meter hoge windmolens bij de grens ter hoogte van Rhede en Bourtange _ inmiddels goedgekeurd. Maar de betrokken gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde hebben nieuwe ijzers in het vuur om de plannen van het Duitse bedrijf DASA tegen te houden.

Al twee jaar wordt in Oost-Groningen met man en macht gevochten tegen de bouw van de windmolens, net over de Duitse grens. Het Duitse windmolenbedrijf DASA is initiator van de plannen. Een bod van DASA om de betrokken gemeenten een schadeclaim van 2 miljoen gulden aan te bieden, is resoluut van de hand gewezen. De Oost-Groninger gemeenten wilden vijf miljoen. Dat werd het Duitse bedrijf echter te gortig.

Inmiddels hebben Vlagtwedde en Bellingwedde hun juridische stellingen betrokken. Het Duitse advocatenechtpaar Engbers, dat bekend staat om het tegenhouden van grootschalige projecten, is in de arm genomen en heeft een hogere instantie aangeboord, de Landesregierung van Niedersachsen. Bij deze instantie kan nog wel degelijk beroep worden ingediend tegen de bouwplannen.

De Oost-Groningers hebben ook de Europese regelgeving in de strijd gegooid. Die bepaalt dat, als de molens er toch komen, ze minstens vijf kilometer van de grens moeten staan.

Bellingwedde heeft verder de kunstenaar Christo benaderd met de vraag om een kunstzinnig, kilometerslang ‘gordijn’ te ontwerpen tussen de grens van Oost-Groningen en Duitsland. Bedoeld als protest tegen en windvanger voor de molens.

Bellingwedde en Vlagtwedde hebben hun schadeclaim inmiddels verhoogd tot 25 miljoen gulden, wat neerkomt op een gulden per week per bewoner. Voor DASA is een dergelijke vergoeding absoluut onbespreekbaar.

Reageer op dit artikel