nieuws

‘Scharnier’ verbindt twee kantoorgebouwen met elkaar

bouwbreed Premium

rijswijk – Een sporthal met een tennisbaan, een basketbalveld en squashbanen, een muziekruimte, een yogaruimte, een restaurant voor duizend personen, een grote binnentuin, een ‘tenniscomplex’ met vijf banen en een van de grootste daktuinen van Europa. Niet bepaald het eerste waar je aan denkt bij de uitbreiding van een kantoor. Toch zijn dit voorzieningen die HBG Utiliteitsbouw realiseert in Rijswijk bij de uitbreiding van het kantoor van het European Patent Office, EPO.

Het EPO is een Europese organisatie, los van de Europese Unie (EU). Wel zijn alle EU-landen aangesloten, maar daarnaast ook onder meer Zwitserland. In de vestiging in Rijswijk worden octrooien onderzocht, die vanuit de hele wereld worden aangemeld. De daadwerkelijke patentverlening gebeurt in het hoofdkantoor van EPO in Munchen.

Samen met het Bureau voor de Industriele Eigendom (BIE), dat namens de overheid zorgt voor de octrooiverlening in Nederland, zetelt EPO heel toepasselijk in een kantoor aan de Rijswijkse Patentlaan. De vestiging bestaat uit twee kantoorgebouwen, die door HBG nu worden verbonden door het project The Hinge (het scharnier). In dit deel komt de centrale ingang, en daarnaast een sociaal centrum voor de vele Europese medewerkers van EPO. De naam verwijst naar de vorm van het gebouw: een rond centraal deel, met twee zijvleugels.

Tunnel

Begin vorig jaar is begonnen met het opschonen van het terrein, waarna een tunnel is gebouwd tussen de twee bestaande kantoren. Deze onderheide tunnel is in het werk gemaakt in een bouwkuip, en ligt ruim vijf meter onder het maaiveld. Op 1 juli is begonnen met de eigenlijke bouw van The Hinge. Het gebouw heeft een betonnen onderbouw, gefundeerd op prefab heipalen, met daarop een staalconstructie. Een deel is onderheid met Vibro-palen, in verband met een mogelijke uitbreiding.

In de centrale hal komt een riante binnentuin van zo’n duizend vierkante meter met bodembedekkers, struiken en palmbomen, en een restaurant voor duizend personen, dat door middel van een loopbrug met de bestaande bouw is verbonden. Daarboven ‘zweeft’ een cafetaria. Onder de hal is ruimte voor een expeditieruimte en voor reproruimten.

In The Hinge komt een sporthal met een tennisveld en een veld waarop diverse sporten kunnen worden beoefend. Daarnaast zijn er squashbanen, kleedruimten en ontspanningsruimten, zoals een muziekzaal en een yogazaal. Buiten komt nog een tenniscomplex met vijf banen.

Parkeergarage

Rond de bestaande bebouwing komt een verdiepte parkeergarage voor het personeel van 30.000 vierkante meter. Deze garage wordt opgebouwd uit prefabkolommen en balken, en afgedekt met kanaalplaten en een ter plaatse gestorte druklaag. Op het dek komt een halve meter grond die wordt beplant met bomen en struiken.

Op die manier ontstaat een van de grootste daktuinen van Europa. De parkeergarage wordt in drie fasen aangelegd, de eerste is inmiddels klaar en in gebruik. Naast de ingang komt verder nog een kleine parkeergarage voor bezoekers.

Opmerkelijk is de verscheidenheid in materialen voor de gevelbekleding. Behalve aluminium vliesgevels worden natuursteen (Spaans graniet), koper, stucwerk, metselwerk en western red cedar toegepast. Samen met de bijzondere vorm en de vele niveauverschillen zorgt dit ervoor dat The Hinge een redelijk complex bouwwerk is.

Na de oplevering van The Hinge over ruim een jaar, moet in een van de bestaande gebouwen nog een forse verbouwing plaatsvinden.

Congrescentrum

Op de plaats van het huidige restaurant komt dan een groot congrescentrum, met een auditorium voor zo’n 1000 mensen en zes vergaderzalen. Gezien het Europese karakter van EPO wordt een aantal tolkencabines gerealiseerd. Ten behoeve van het auditorium worden kolommen gesloopt. Een staalconstructie boven het dak moet dit constructief mogelijk maken.

The Hinge is Europees aanbesteed, met als bijzonderheid dat HBG Utiliteitsbouw als hoofdaannemer aan de laatste fase van het ontwerp heeft meegewerkt, zij het onder verantwoordelijkheid van het projectmanagement. Bij de aanvang van de bouw heeft HBG de projectcoordinatie overgenomen. Nu vallen alle bouwdisciplines onder de hoofdaannemer.

Reageer op dit artikel