nieuws

‘Rolgordijn’ biedt schilder bescherming

bouwbreed

amsterdam – D. Buitendijk, algemeen manager van Altrex Hi-Reach, draait er niet omheen. Dat het door hem bedachte afschermsysteem ervoor zorgt dat schilders onder alle weersomstandigheden kunnen doorschilderen is natuurlijk leuk, maar het is ook geboren uit pure noodzaak. “We willen onze producten ook in de winter verhuren.”

Buitendijk staat voor een flatgebouw in Amsterdam-Noord. Het Rotterdamse schildersbedrijf JBS is hier bezig de appartementen van een nieuw verfje te voorzien.

Onder aan het gebouw is een veertig meter breed bordes gemonteerd. Hierop liggen keurig over de gehele lengte gevouwen zeilen, die al naar gelang de weersomstandigheden voor de gevel kunnen worden opgetrokken.

De algemeen manager praat enthousiast over het nieuwe afschermsysteem wat hier wordt toegepast. Niet zo vreemd, want Buitendijk liep al drie jaar met dit idee in zijn hoofd voordat hij er anderhalf jaar geleden echt mee aan de slag ging.

Ophangbalken

Het idee lijkt even simpel als geniaal. De afscherming wordt aangebracht als een verticaal gordijn, dat als een omgekeerd rolgordijn van beneden af wordt opgetrokken tot aan de bovenzijde van het gebouw.

Op het dak van de flat staat een aantal ophangbalken, waar het scherm aan hangt. Aan deze balken zijn de strak gespannen geleidingskabels aangebracht om de belastingen van de wind goed op te kunnen nemen. Het scherm is met een glijdende bevestiging aan deze geleidingskabels bevestigd, zodat alles op zijn plaats blijft.

“De schilders kunnen het gordijn met een druk op de knop elektrisch sluiten. Het vergt een minuut of vijf om dit scherm van in totaal zo’n veertig meter omhoog te trekken”, vertelt Buitendijk. Achter het doek kunnen de schilders zich vervolgens in de hangbrug vrij bewegen.

Horizontaal

Ook hier is door Altrex Hi-Reach een nieuwigheid bedacht, want de brug kan door het toepassen van een railsysteem ook horizontaal bewegen. “In de normale situatie bewegen de hangbruggen alleen verticaal. Nu kan over een groter oppervlak worden gewerkt en dat geeft de schilders natuurlijk meer bewegingsvrijheid.”

Buitendijk is tevreden over het afschermsysteem. Het is zelfs beter geworden dan hij had verwacht. Dat komt in zijn ogen vooral doordat het nu in de praktijk wordt getoetst. “Het is een proefproject waarin we de kinderziekten opsporen en zoveel mogelijk proberen te verhelpen.”

Zo wordt in elk geval de montage van het systeem onder de loep genomen. “Het bordes wordt nu aan de onderzijde van het gebouw aan de gevel vastgezet. Daar komt nog heel wat bij kijken en we moeten iets vinden om dat simpeler te maken. In de montagetijd van het systeem valt nog wel wat te winnen.”

Altrex Hi-Reach wil met het systeem de komende winter de boer op.

“Er is een markt voor, dat weten we zeker. En dit scherm biedt heel veel voordelen die de bestaande afschermingen niet hebben. De schilder staat per slot van rekening het liefst in de openlucht. Bij de huidige afschermtechnieken, zoals het gebruik van krimpfolie voor de gevel, moet niet alleen eerst een steiger worden geplaatst, maar wordt vervolgens een heel gebouw ingepakt. Dat is hierbij dus niet nodig.”

Het Bedrijfschap Schildersbedrijf volgt het proefproject in Amsterdam-Noord met argusogen. Niet in de laatste plaats omdat het Bedrijfschap ongeveer 25.000 gulden als stimuleringsubsidie in het project heeft gestoken. “Er zijn op het gebied van hoogbouw-afschermsystemen al heel wat mogelijkheden, maar dit voegde toch iets nieuws toe”, vertelt E.L.J. van Hal van het Bedrijfschap Schildersbedrijf.

Het Bedrijfschap stimuleert marktpartijen in het ontwikkelen van doorwerktechnieken. Doorwerken in de winterperiode draagt bij tot een volwaardige, professionele bedrijfstak, is het standpunt van het schap.

“Het hoort er gewoon bij. We zijn hard bezig met het terugdringen van de seizoenwerkloosheid en met dit soort technieken kan dat.”

Kiezen

Eind van dit jaar zet het Bedrijfschap Schildersbedrijf alle doorwerkmogelijkheden op een rijtje.

“We gaan dan een doorwerkcampagne voeren, waarbij we alle technieken die er zijn onder de aandacht van de schildersbedrijven brengen. En dan is vervolgens de keus aan de bedrijven zelf. En ik denk dat er heel wat, ook gedwongen door de veranderingen in de premiestelsels, zullen kiezen voor doorwerken in de winter. En daar zijn het soort technieken als nu dit van Altrex Hi-Reach natuurlijk goede mogelijkheden voor.”

Laagbouw

Wel wijst Van Hal erop momenteel vooral bedrijven te willen prikkelen doorwerktechnieken voor laagbouwprojecten te ontwikkelen. “Die blijken er toch nog onvoldoende te zijn. En juist in de laagbouw zijn de wat kleinere bedrijven actief, die zich geen dure investeringen kunnen permitteren.”

Reageer op dit artikel