nieuws

Regeling Energie Premie: veel bewoners in de kou

bouwbreed

amsterdam – De Regeling Energie Premie (REP) houdt geen rekening met Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) en huurders van particuliere woningen. VVE’s komen niet voor een premie in aanmerking, evenmin als particuliere huurders, omdat zij geen Regulerende Energie Belasting (REB) betalen. De bewoners blijven daarom in de kou staan.

Veel bewoners van eigen woningen zijn afhankelijk van de VVE’s en de bewoners van particuliere huurwoningen kunnen niet zelf beslissen over een deel van de energiebesparende maatregelen. Zij hebben dus niet de mogelijkheid om de premie en subsidies te ontvangen. Ondertussen moeten zij wel Regulerende Energie Belasting (in de volksmond ‘Ecotax’) aan het energiebedrijf afdragen. Die belasting wordt gebruikt voor de financiering van de REP.

Adviezen

“Blijkbaar heeft de overheid er niet zo goed over nagedacht”, reageert N. van Haastrecht, marketingmanager van Essent Energie Zuid. Hij was een van de sprekers tijdens het seminar over het Energie Prestatie Advies (EPA) op de BouwRai. Van Haastrecht vertelde hoe Essent Zuid nog dit jaar duizend adviezen wil geven aan eigenaar-bewoners en honderd corporaties wil begeleiden. “Dat doen we natuurlijk niet alleen. Het potentieel aan adviezen in ons marktgebied schatten we op zo’n zestienduizend per jaar”, aldus Van Haastrecht.

Theoretisch

Kees-Jan Hoogenlander, projectleider bij Novem en voorzitter van het seminar, verwacht dat het EPA voor particuliere huurders en Verenigingen van Eigenaren waarschijnlijk een theoretisch verhaal blijft. “Huurders kunnen het onderwerp natuurlijk meenemen in hun gesprek met de verhuurder.”

De REP is op 1 januari 2000 ingegaan voor de duur van twee jaar. Dat wordt waarschijnlijk verlengd tot tien jaar. Voor elk advies moeten de bewoners 350 gulden voorschieten. Zij krijgen het bedrag terug als de voorgestelde maatregelen zijn uitgevoerd en door het energiebedrijf getoetst.

Bovendien komen zij dan in aanmerking voor een subsidie op de investering. De EPA-adviseur rekent hen een terugverdientijd voor. Het eigenlijke doel is een verlaging van het energiegebruik. Op het seminar werd duidelijk, dat 350 gulden niet voldoende is voor een degelijk advies. Van Haastrecht: “Dat kost ons nu nog een dag. We gaan ervan uit dat het sneller kan als we ervaring hebben opgedaan.”

Reageer op dit artikel