nieuws

Raab Karcher kan door overname overnemen

bouwbreed

vught – Raab Karcher neemt bouwmaterialenhandel De Waardt in Waddinxveen over. Dit is mogelijk geworden dankzij de overname van Raab Karcher zelf door Saint-Gobain. Het bedrijf had al langer een oogje op De Waardt maar kreeg van moeder Stinnis het geld niet voor de acquisitie.

De Nederlandse organisatie van de Duitse bouwmaterialenhandel Raab Karcher hoopte al dat de doelstelling van het bedrijf, groei door acquisitie, sneller kan worden bereikt nu het bedrijf is overgenomen door Saint-Gobain. Raab Karcher heeft behalve het hoofdkantoor in Vught 26 vestigingen in Nederland. Met een overname van De Waardt is Raab Karcher in een klap marktleider in Nederland.

Saint-Gobain, producent en distributeur van, onder veel meer, vlakglas, autoruiten, verpakkingsglas, bouwmaterialen, schuur- en slijpmiddelen, keramiek, pijpen en buizen en hoogwaardige plastics, betaalde 360 miljoen Duitse mark voor Raab Karcher. Een van de bekendste producten van Saint-Gobain is Isover.

Doelstelling

De van oorsprong Franse firma wil zich in de distributiesector versterken. Saint-Gobain is in meer dan 45 landen actief met meer dan honderd bedrijven. Er werken meer dan 170.000 mensen en de omzet was vorig jaar 23 miljard euro, bijna 51 miljard gulden.

In de distributie van bouwmaterialen is Saint-Gobain in Frankrijk marktleider met Point P. Onlangs kocht het bedrijf Meyer International en werd zo marktleider in het Verenigd Koninkrijk. Met Raab Karcher is het bedrijf nu ook marktleider in Duitsland, Hongarije en Tsjechie.

Doelstelling van Saint-Gobain, zo hebben de bazen van Raab Karcher Nederland vorige week te horen gekregen, is om in elk land waarin het opereert marktleider te worden. Dat doel is dus daags na de overname al bereikt dankzij de verwerving van De Waardt.

Vestigingen

Het Franse Saint-Gobain kocht Raab Karcher, dat in totaal meer dan driehonderd vestigingen heeft en vorig jaar 4,5 miljard Duitse mark omzette, van het concern Stinnis AG.

Deze Duitse gigant met wereldwijd 45.000 medewerkers en een omzet van 26 miljard duitse mark, bestaat behalve uit de bouwmaterialenhandel ook uit transportonderneming Schenker, chemisch bedrijf Brenntag, Interfer (grondstoffen) en Intertech (technische groothandel). Het concern bezit in Wiesbaden een eigen hotel, Nassauer Hof.

Reageer op dit artikel